Kiedy cos kąta=-cos kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnobród
- Podziękował: 4 razy
Kiedy cos kąta=-cos kąta
Możecie mi powiedzieć Kiedy \(\displaystyle{ \cos \alpha =-\cos \beta}\)??
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, o 16:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \cos.
Kiedy cos kąta=-cos kąta
Wtedy, kiedy \(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta=0.}\) Zamień to ze wzorów trygonometrycznych na iloczyn i po sprawie.
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnobród
- Podziękował: 4 razy
Kiedy cos kąta=-cos kąta
Ale chodzi mi o warunek taki jak jest przy sinusach czyli że \(\displaystyle{ \alpha =- \beta + 2k \pi \vee \alpha= \beta + \pi +2k \pi}\)
-
- Administrator
- Posty: 34286
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Kiedy cos kąta=-cos kąta
To zrób to, co napisał szw1710 i dokończ sam.
Druga wersja: skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ -\cos\beta=\cos(\pi+\beta)}\).
JK
Druga wersja: skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ -\cos\beta=\cos(\pi+\beta)}\).
JK