Sprawdzanie tożsamości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cysiekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Sprawdzanie tożsamości

Post autor: cysiekk »

Proszę o sprawdzenie tożsamości trygonometrycznej.

\(\displaystyle{ \frac{\tg x}{\tg 2x - \tg x} = \cos 2x}\)

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 maja 2012, o 12:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Sprawdzanie tożsamości

Post autor: Majeskas »

Skorzystaj ze wzorów

\(\displaystyle{ \cos2x= \frac{1-\tg^2 x}{1+\tg^2x}}\)

\(\displaystyle{ \tg2x=\frac{2\tg x}{1-\tg^2x}}\)
cysiekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 lis 2011, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Sprawdzanie tożsamości

Post autor: cysiekk »

Dzięki wielkie, wzory się przydały. Wcześniej inaczej rozwiązywałem to zdanie, dlatego mi nie wychodziło. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ