witam, niewiem jak zrobić to zadanie od podstaw dlatego jak by ktoś mógł mi podpowiedzieć jak z tym się obejść, podaje zadanie:
Oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne, gdy sin & = 3/5 , i & należy do 2 ćwiartki.
Z matmy mam ledwo 2 i nic nieumiem a próbuję się ratować...
Pozostałe funkcje
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Pozostałe funkcje
w 1 cwiartce wszystkie sa dodatnie w 2 tylko sinus w 3 tangens i cotanges w 4 cosinus. To na wstep jesli chodzi o znaki..
musisz skorzystac z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ sin^b+cos^2b=1}\)
jesli podstawisz do wzoru to obliczysz jakie jest cosinusb czyli \(\displaystyle{ \frac{9}{25}}\)+\(\displaystyle{ cos^2b=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2b}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{1-9/25}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{16/25}\)
cosb= - \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
tgb=\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)=\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) : -\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)= - \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
ctgb jest odwrotnoscia tgb czyli - \(\displaystyle{ frac{4}{3}}\)
musisz skorzystac z jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ sin^b+cos^2b=1}\)
jesli podstawisz do wzoru to obliczysz jakie jest cosinusb czyli \(\displaystyle{ \frac{9}{25}}\)+\(\displaystyle{ cos^2b=1}\)
\(\displaystyle{ cos^2b}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{1-9/25}\)=\(\displaystyle{ \sqrt{16/25}\)
cosb= - \(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
tgb=\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)=\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\) : -\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)= - \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
ctgb jest odwrotnoscia tgb czyli - \(\displaystyle{ frac{4}{3}}\)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Pozostałe funkcje
Przydadzą się wzory redukcyjne
mamy \(\displaystyle{ sin\beta=\frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \beta=\frac{\pi}{2}+\alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha{\in}(0;\frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ sin\beta=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\beta=-sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\beta=-ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ ctg\beta=-tg\alpha}\)
mamy \(\displaystyle{ sin\beta=\frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \beta=\frac{\pi}{2}+\alpha}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha{\in}(0;\frac{\pi}{2})}\)
\(\displaystyle{ sin\beta=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\beta=-sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ tg\beta=-ctg\alpha}\)
\(\displaystyle{ ctg\beta=-tg\alpha}\)