Chciałbym abyście spr. czy dobrze rozwiązałem (i czy zrobiłem all optrzebne założenia)
1.
\(\displaystyle{ \sin 2x = 1\\
2x = \frac{\pi}{2}\\
x=\frac{\pi}{4}}\)
2.
\(\displaystyle{ \cos 3x=-\frac12\\
3x=-\frac{\pi}{3}\\
x=-\frac{\pi}{9}}\)
3.
\(\displaystyle{ \ctg \frac{x}{3}=0\\
\frac{x}{3}=\frac{\pi}{2}\\
x=\frac{3\pi}{2}}\)
4.
\(\displaystyle{ \sin \left( 2x-1 \right) =1\\
2x-1=\frac{\pi}{2}\\
x=\pi+2}\)
5.
\(\displaystyle{ \cos \left( 2x+\frac{\pi}{3} \right) =-\frac12\\
\left( 2x+\frac{\pi}{3} \right) = -\frac{\pi}{3}\\
2x = -\frac{\pi}{3} - \frac{\pi}{3}\\
x= -\frac{\pi}{3}}\)
6.
\(\displaystyle{ \frac13\sin \left( 2x-\frac{\pi}{5} \right) = -\frac16\\
\sin \left( 2x-\frac{\pi}{5} \right) = -\frac12\\
2x-\frac{\pi}{5} = -\frac{\pi}{6}\\
2x= -\frac{\pi}{30}\\
x = -\frac{\pi}{15}}\)
równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 7 razy
równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 9 paź 2017, o 22:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równania trygonometryczne
Podajesz tylko jedno rozwiązanie , a jest ich więcej:
Ad1)
\(\displaystyle{ \sin 2x=1 \\ 2x=\frac{\pi}{2}+2k\pi \ \ ; \ \ k\in C \\ x=\frac{\pi}{4}+k\pi \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:18 ]
Ad2)
\(\displaystyle{ \cos 3x=-\frac{1}{2} \\ 3x=\frac{2\pi}{3}+2k\pi \vee 3x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi \\ x=\frac{2\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3} \vee x=-\frac{2\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3} \ \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:20 ]
Ad3)
\(\displaystyle{ \ctg \frac{x}{3}=0 \\ \frac{x}{3}=0+k\pi \\ x=3k\pi \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:24 ]
Ad 4)
\(\displaystyle{ \sin (2x-1)=1 \\ 2x-1=\frac{\pi}{2}+2k\pi \\ 2x=1+\frac{\pi}{2}+2k\pi \\ x=\frac{1}{2}+\frac{\pi}{4}+k\pi \ \ \ ; \ \ k\in C}\)
Ad1)
\(\displaystyle{ \sin 2x=1 \\ 2x=\frac{\pi}{2}+2k\pi \ \ ; \ \ k\in C \\ x=\frac{\pi}{4}+k\pi \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:18 ]
Ad2)
\(\displaystyle{ \cos 3x=-\frac{1}{2} \\ 3x=\frac{2\pi}{3}+2k\pi \vee 3x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi \\ x=\frac{2\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3} \vee x=-\frac{2\pi}{9}+\frac{2k\pi}{3} \ \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:20 ]
Ad3)
\(\displaystyle{ \ctg \frac{x}{3}=0 \\ \frac{x}{3}=0+k\pi \\ x=3k\pi \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:24 ]
Ad 4)
\(\displaystyle{ \sin (2x-1)=1 \\ 2x-1=\frac{\pi}{2}+2k\pi \\ 2x=1+\frac{\pi}{2}+2k\pi \\ x=\frac{1}{2}+\frac{\pi}{4}+k\pi \ \ \ ; \ \ k\in C}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2017, o 22:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
równania trygonometryczne
ogolnie to we wszystkich przykladach zapomniales o tym ze funkcje sin i cos sa okresowe czyli trzeba pameitac o czyms takim jak \(\displaystyle{ 2k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równania trygonometryczne
Ad 5)
\(\displaystyle{ \cos \left( 2x+\frac{\pi}{3} \right) =-\frac{1}{2} \\ 2x+\frac{\pi}{3}=\frac{2\pi}{3}+2k\pi \vee 2x+\frac{\pi}{3}=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi \\ 2x=\frac{\pi}{3}+2k\pi \vee 2x=-\pi+2k\pi \\ x=\frac{\pi}{6}+k\pi \vee x=-\frac{\pi}{2}+k\pi \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:35 ]
Ad 6)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\sin \left( 2x-\frac{\pi}{5} \right) =-\frac{1}{6} \\ \sin \left( 2x-\frac{\pi}{5} \right) =-\frac{1}{2} \\ 2x-\frac{\pi}{5}=\frac{7\pi}{6}+2k\pi \vee 2x-\frac{\pi}{5}=\frac{11\pi}{6}+2k\pi \\ ....}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( 2x+\frac{\pi}{3} \right) =-\frac{1}{2} \\ 2x+\frac{\pi}{3}=\frac{2\pi}{3}+2k\pi \vee 2x+\frac{\pi}{3}=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi \\ 2x=\frac{\pi}{3}+2k\pi \vee 2x=-\pi+2k\pi \\ x=\frac{\pi}{6}+k\pi \vee x=-\frac{\pi}{2}+k\pi \ \ ; \ \ k\in C}\)
[ Dodano: 23 Luty 2007, 22:35 ]
Ad 6)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\sin \left( 2x-\frac{\pi}{5} \right) =-\frac{1}{6} \\ \sin \left( 2x-\frac{\pi}{5} \right) =-\frac{1}{2} \\ 2x-\frac{\pi}{5}=\frac{7\pi}{6}+2k\pi \vee 2x-\frac{\pi}{5}=\frac{11\pi}{6}+2k\pi \\ ....}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2017, o 22:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
równania trygonometryczne
Kiedy funkcja przyjmuje maksymalna wartosć wtedy masz tylko jedna opcje czyli w przypadki sin i cos 1 i -1
- xxDorianxx
- Użytkownik
- Posty: 413
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy