Proszę o rozwiązanie z obliczeniami tych dwóch zadań:
1.Dany jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, ze \(\displaystyle{ \sin \alpha = \sqrt{11} - \sqrt{5}}\). Oblicz \(\displaystyle{ \cos^{2} \alpha}\)
2. W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 4 i 5. Wyznacz cosinus najmniejszego kąta.
Dwa zadania do rozwiązania z trygonometrii
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 kwie 2012, o 13:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Dwa zadania do rozwiązania z trygonometrii
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 21:58 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 kwie 2012, o 13:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Dwa zadania do rozwiązania z trygonometrii
No dzięki, ale potrzebuje odp z obliczeniami, bo chce sprawdzić czy dobrze zrobiłem bo koledze inaczej wyszło i chce wiedziec które jest dobre.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 kwie 2012, o 13:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 1 raz
Dwa zadania do rozwiązania z trygonometrii
2.
\(\displaystyle{ 4 ^{2} + 5 ^{2} = x ^{2} \\
16 + 25 = x ^{2} \\
x ^{2} = 41\\
x = \sqrt{41}}\)
i obliczenie cos później, ale w drugim mam że \(\displaystyle{ x ^{2} = 34}\) a nie \(\displaystyle{ 41}\) najlepiej żeby to ktoś zrobił i zobaczył co ma wyjść.
1. Prosże o zrobienie
\(\displaystyle{ 4 ^{2} + 5 ^{2} = x ^{2} \\
16 + 25 = x ^{2} \\
x ^{2} = 41\\
x = \sqrt{41}}\)
i obliczenie cos później, ale w drugim mam że \(\displaystyle{ x ^{2} = 34}\) a nie \(\displaystyle{ 41}\) najlepiej żeby to ktoś zrobił i zobaczył co ma wyjść.
1. Prosże o zrobienie
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 23:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nowa linia w LaTeXu to \\.
Powód: Nowa linia w LaTeXu to \\.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Dwa zadania do rozwiązania z trygonometrii
2) Masz ok.
1) Tak jak pisałem - podnieś podane równanie stronami do kwadratu (czyli to co na lewej do potęgi drugiej i oddzielnie to co na prawej); pokaż co dostaniesz - a może zobaczyć jak z tego otrzymać to co chcą.
1) Tak jak pisałem - podnieś podane równanie stronami do kwadratu (czyli to co na lewej do potęgi drugiej i oddzielnie to co na prawej); pokaż co dostaniesz - a może zobaczyć jak z tego otrzymać to co chcą.