Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcinn95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 15 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: marcinn95 »

\(\displaystyle{ \tg 2x = \tg \left(3x - \frac{ \pi }{6} \right)}\)
Proszę o pomoc.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: lukasz1804 »

Skorzystaj z okresowości funkcji tangens - na podstawie równania będziesz wówczas mógł zapisać równość pewnych argumentów funkcji występujących po obu stronach równania.
marcinn95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 15 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: marcinn95 »

Okresowość tangensa wynosi \(\displaystyle{ \pi}\) jednak nadal nie mam pojęcia jak na to dalej patrzeć.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 2x=3x-\frac{\pi}{6}+k\pi}\)
marcinn95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 15 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: marcinn95 »

Tak po prostu? No dzięki, wyszło dobrze. Przy okazji czy \(\displaystyle{ -2k \pi}\) mozna zapisac jako \(\displaystyle{ \left( 2k-1\right) \pi}\) ?

-down ok
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 21:31 przez marcinn95, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Nie.
ODPOWIEDZ