prawdziwość równości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
anitusia1994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 4 mar 2012, o 13:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

prawdziwość równości

Post autor: anitusia1994 »

Wykaż, że prawdziwa jest równość:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=r^{2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ x=r\sin u\cos v, y=r\sin u\sin v, z=r\cos u}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2012, o 13:49 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj między tagami [latex], [/latex]. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

prawdziwość równości

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ najpierw, że \(\displaystyle{ x^2+y^2=r^2\sin^2u(\cos^2v+\sin^2v)=r^2\sin^2u}\). Dalej stosując po raz kolejny jedynkę trygonometryczną otrzymasz żądaną wartość sumy \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2}\).
ODPOWIEDZ