Trygonometria kąta alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: krantox »

Rozwiązując pewne zadanie doszedłem do ,,wyniku' \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha -\cos \beta }{\sin \alpha +\cos \beta }}\).Da się coś z tym zrobić,żeby wyszedł normalny wynik(liczbowy)?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 18:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: piasek101 »

Nie.
Bo nie wiemy co to za kąty.
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: krantox »

Więc skąd z \(\displaystyle{ a= \sin \alpha \ , \ b= \cos \beta}\) i \(\displaystyle{ \frac{ a^{2}-b^{2} }{a ^{2}+2a \cdot b+b ^{2}}}\) wziął się owy wynik w postaci liczby?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 20:35 przez krantox, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34244
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: Jan Kraszewski »

Jaki wynik w postaci liczby?

Sformułuj porządnie pytanie.

JK
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: krantox »

Wyniki do wyboru(jest do zadanie z odpowiedziami A,B,C,D):
A.0

B.1

C. \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)

D.\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34244
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: Jan Kraszewski »

No dobrze, ale jaka jest treść zadania...

JK
krantox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 8 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: krantox »

Wiedząc,że \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są kątami ostrymi trójkąta i \(\displaystyle{ a=\sin \alpha}\), \(\displaystyle{ b=\cos \beta}\) prostokątnego, oblicz \(\displaystyle{ \frac{ a^{2}-b^{2} }{a ^{2}+2a \cdot b+b ^{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
rudy20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 10 wrz 2011, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Inowrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Trygonometria kąta alfa

Post autor: rudy20 »

Narysuj trojkat prostokatny i zauwaz ze \(\displaystyle{ a=b}\). Czyli licznik zawsze zero.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2012, o 21:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Trygonometria kąta alfa

Post autor: leapi »

jak \(\displaystyle{ \alpha , \beta}\) sa katami w trójkącie to \(\displaystyle{ \sin \alpha =\cos \beta}\) co zeruje licznik. czyli w odpowiedzi masz \(\displaystyle{ \frac{0}{2\sin \alpha }=0}\)
ODPOWIEDZ