Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \frac{2}{2\sin ^2x-\sin x-1} =f(x)}\) dla \(\displaystyle{ x \in \langle 0, 2\pi \rangle}\)
Mam już miejsca zerowe, \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ 1}\), więc co teraz trzeba robić, jak to się zaznacza przy udziale tego przedziału?
Mam już miejsca zerowe, \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ 1}\), więc co teraz trzeba robić, jak to się zaznacza przy udziale tego przedziału?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 21:32 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
Dodałeś \(\displaystyle{ f(x)}\) bo było \(\displaystyle{ =0}\).
Czyli zamiast alfa masz mieć (x).
Odrzucasz te x-sy dla których sinus przyjmuje taką wartość jak podajesz.
Czyli zamiast alfa masz mieć (x).
Odrzucasz te x-sy dla których sinus przyjmuje taką wartość jak podajesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{2(\sin x-1)(\sin x+\frac{1}{2})}}\)
\(\displaystyle{ \sin x\ne 1 \wedge \sin x\ne -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x\ne 1 \wedge \sin x\ne -\frac{1}{2}}\)
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
nie zauważyłem Twojego postu leapi. To nie mogą być kąty:
\(\displaystyle{ 90,250}\) to wychodzi od tego, że \(\displaystyle{ x \neq 1}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} = \sin(180+30)}\) ?
\(\displaystyle{ 90,250}\) to wychodzi od tego, że \(\displaystyle{ x \neq 1}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} = \sin(180+30)}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
W tym przedziale to tylko raz sinus mógł być jedynką; oraz dwa razy minus połówką - więc coś nie tak patrzysz na wykres.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
Nie umiem rysować.denatlu pisze:Myślałem, że to okaże się łatwiejsze, bo nie wiem jak się rysuje sinusoidę do mojego wzoru. Jest jeszcze jakiś inny sposób?
\(\displaystyle{ 90}\) i \(\displaystyle{ 250}\) nie należy do przedziału?
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} = \sin(180+30)}\)prawdą jest to? Jak to ma być ewentualnie inaczej?
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin x \ne 1}\) dla \(\displaystyle{ x\ne \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x \ne -\frac{1}{2}}\) dla
\(\displaystyle{ x\ne -\frac{\pi}{6}+2\pi}\)
\(\displaystyle{ x\ne -\frac{5\pi}{6}+2\pi}\)-- 10 maja 2012, o 22:06 --weź poprawkę na to, że odczytywałem z głowy i nie miałem wykresu przed sobą, ale myślę, że jest ok
\(\displaystyle{ \sin x \ne -\frac{1}{2}}\) dla
\(\displaystyle{ x\ne -\frac{\pi}{6}+2\pi}\)
\(\displaystyle{ x\ne -\frac{5\pi}{6}+2\pi}\)-- 10 maja 2012, o 22:06 --weź poprawkę na to, że odczytywałem z głowy i nie miałem wykresu przed sobą, ale myślę, że jest ok
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznacz dziedzinę funkcji trygonometrycznej
sinus jest funkcja okresową, więc chyba co \(\displaystyle{ 180}\) stopni ma tą sama wartość, więc czego dla \(\displaystyle{ 1}\) jest tylko
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} =90}\), skoro mogło by i być też \(\displaystyle{ 90+180=270}\). Do dziedziny należy, bo ma mieści się w od \(\displaystyle{ \left\langle 0,360 \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} =90}\), skoro mogło by i być też \(\displaystyle{ 90+180=270}\). Do dziedziny należy, bo ma mieści się w od \(\displaystyle{ \left\langle 0,360 \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2012, o 12:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.