Trygonometria - zasady rozwiązywania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Piotrek172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Trygonometria - zasady rozwiązywania

Post autor: Piotrek172 »

Witam! Mam pewien problem. Robiliśmy następujące zadanie w szkole na lekcjach z trygonometrii:
\(\displaystyle{ \sin ^{2} 37^\circ + \cos ^{2} 172^\circ =}\)
I mój problem polega na tym że nie potrafię tego zrozumieć.

Mieliśmy np taki przykład \(\displaystyle{ \tg 315^\circ}\) mieliśmy rozpisane na \(\displaystyle{ \tg ( 180^\circ+135^\circ)}\) i nie rozumimem dlaczego skoro możnabyło zapisać \(\displaystyle{ \tg (270^\circ +45^\circ)}\) i o co chodzi z pełnymi obrotami \(\displaystyle{ \cos , \sin , \tg}\) i \(\displaystyle{ \ctg}\)?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 22:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trygonometria - zasady rozwiązywania

Post autor: klaustrofob »

robisz tak, jak wygodniej. jeżeli zadanie można rozwiązać na 1234 różne sposoby, to któryś z nich trzeba wybrać, prawda? czyli możesz tak: \(\displaystyle{ \tg 315=\tg (270+45)=-\ctg 45=-1}\). a z pełnymi obrotami chodzi zapewne o to, że wartości funkcji trygonometrycznych powtarzają się co 360 stopni, tj. co pełen obrót koła, czyli np. \(\displaystyle{ \sin (360+20)=\sin 20}\)
ODPOWIEDZ