Mogę prosić o rozwiązanie równania? \(\displaystyle{ \sin ^{2} \left( \frac{1}{2}x \right) +1=2\sin \left( \frac{1}{2}x \right)}\)
Nie wiedziałem jak nazwać temat aby był regulaminowy.
Dzięki
Rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radziejow
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 01:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Podstawienie \(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2}x=t}\) przy założeniu \(\displaystyle{ t \in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
I masz równanie kwadratowe
I masz równanie kwadratowe
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Może podstaw:
\(\displaystyle{ t=\sin \left( \frac{x}{2} \right)}\)
rozwiąż równanie kwadratowe na \(\displaystyle{ t}\)
i znając \(\displaystyle{ t}\) znajdź \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ t=\sin \left( \frac{x}{2} \right)}\)
rozwiąż równanie kwadratowe na \(\displaystyle{ t}\)
i znając \(\displaystyle{ t}\) znajdź \(\displaystyle{ x}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 01:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.