Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu równań trygonometrycznych. Mam tutaj jedno przykładowe:
\(\displaystyle{ \cos ^2(3 \cdot x)- \frac{1}{2} \cdot \cos (3 \cdot x)=0}\)
Rozwiązania tego równania odnalazłem za pomocą WolframAlpha ().
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak dojść do tego rozwiązania? Tzn. pełny proces i jak to zrobić. Z góry dziękuję
Równanie trygonometryczne
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 13:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Równanie trygonometryczne
No to tutaj nasze równanie można sprowadzić do prostego równania kwadratowego. Podstawiamy
\(\displaystyle{ \cos \left( 3x\right) =t}\)
i
przedstawiamy nasze równanie za pomocą nowej zmiennej:
\(\displaystyle{ t ^{2} - \frac{1}{2} t = 0}\)
wyciągamy \(\displaystyle{ t}\) przed nawias i odczytujemy miejsca zerowe. Potem wrócimy do iksa.
\(\displaystyle{ \cos \left( 3x\right) =t}\)
i
przedstawiamy nasze równanie za pomocą nowej zmiennej:
\(\displaystyle{ t ^{2} - \frac{1}{2} t = 0}\)
wyciągamy \(\displaystyle{ t}\) przed nawias i odczytujemy miejsca zerowe. Potem wrócimy do iksa.