\(\displaystyle{ \sin x+\cos x-1- \frac{1}{2}\sin 2x=0}\)
z góry dziękuję za pomoc.
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 14:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Równanie trygonometryczne
przenieś trzeci i czwarty wyraz na prawą i podnieś stronami do kwadratu. po znalezieniu "x" sprawdź, czy spełnia wyjściowe równanie.