\(\displaystyle{ \cos ^{2}x +\sin x \cdot \cos ^{2}x = \frac{1+\sin x}{4}}\)
w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
Czy wynik to :
\(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{2}, \frac{3\pi}{2} \right\}}\) ?
Równanie trygonometryczne w przedziale
- blackbird936
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 53 razy
Równanie trygonometryczne w przedziale
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 22:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 8 kwie 2012, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sulejówek
- Pomógł: 8 razy
Równanie trygonometryczne w przedziale
\(\displaystyle{ 4\cos ^2x(1+\sin x)-(1+\sin x)=0}\)
\(\displaystyle{ (1+\sin x)(2\cos x-1)(2\cos x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=-1 \vee \cos x= \frac{1}{2} \vee \cos x=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{3}, \frac{2 \pi }{3}, \frac{4 \pi }{3}, \frac{3 \pi }{2}, \frac{5 \pi }{3} \right\}}\)
\(\displaystyle{ (1+\sin x)(2\cos x-1)(2\cos x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=-1 \vee \cos x= \frac{1}{2} \vee \cos x=- \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{3}, \frac{2 \pi }{3}, \frac{4 \pi }{3}, \frac{3 \pi }{2}, \frac{5 \pi }{3} \right\}}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.