zaznacz w układzie zbiór funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
zaznacz w układzie zbiór funkcji trygonometrycznych
Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają warunek \(\displaystyle{ \sin \left( 2x+y \right) =0, x \in \left\langle - \pi; \pi \right\rangle, y \in \left\langle - \pi, \pi \right\rangle}\) kompletnie nie mam pomysłu na to. Jedynie \(\displaystyle{ 2x+y=k \pi}\) więc \(\displaystyle{ y=k \pi-2x}\) więc mamy \(\displaystyle{ y=- \pi -2x \vee y=-2x \vee y= \pi -2x}\) Robiłem tak co mi na myśl przyszło. Dobrze jest ? A jak tak to co dalej ?
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 13:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
zaznacz w układzie zbiór funkcji trygonometrycznych
Nie wiele na razie mi to dało ale tu jest poglądowy rysunek z rozwiązania ... ef169.html oczywiście te proste są równoległe ale ja robiłem w paint więc.... proste ja sam podpisałem \(\displaystyle{ k,m,n,p,q}\). Prosta \(\displaystyle{ k}\) ma takie równanie \(\displaystyle{ y=-2x}\) i ją potrafię narysować ale mam problem z resztą prostych przecież one powinny powstawać przez przesunięcie np prosta \(\displaystyle{ m}\) jest przesunięta o \(\displaystyle{ \frac{ \pi}{2}}\) w lewo. Ale patrząc na ten wzór \(\displaystyle{ y= k \pi-2x}\) więc \(\displaystyle{ k \in C}\) Nie wiem o co tu chodzi.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 13:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
zaznacz w układzie zbiór funkcji trygonometrycznych
Mamy \(\displaystyle{ y+2x=k\pi}\), stąd \(\displaystyle{ -3 \pi \le k \pi \le 3 \pi}\), zatem \(\displaystyle{ k \in \left\{ -3, -2, ...., 3\right\}}\). Zatem masz do zaznaczenia 7 prostych, a raczej 5 prostych i 2 punkty.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
zaznacz w układzie zbiór funkcji trygonometrycznych
Z tego: \(\displaystyle{ x \in \left\langle - \pi; \pi \right\rangle, y \in \left\langle - \pi, \pi \right\rangle}\) wnioskuję jaki może być zbiór wartości wyrażenia \(\displaystyle{ y+2x}\).
Wszystko co w tym kwadracie (chodzi o odcinki i punkty) to jest właśnie oczekiwany wykres.
Wszystko co w tym kwadracie (chodzi o odcinki i punkty) to jest właśnie oczekiwany wykres.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
zaznacz w układzie zbiór funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ 2x \in \left\langle - 2\pi; 2\pi \right\rangle, y \in \left\langle - \pi, \pi \right\rangle}\)
Teraz zastanówmy się jaka może być najmniejsza wartość wyrażenia \(\displaystyle{ y+2x}\), czyli bierzemy krańce przedziałów i mamy \(\displaystyle{ -\pi-2 \pi=-3 \pi}\), analogicznie robisz dla największej wartości, stąd \(\displaystyle{ -3 \pi \le y+2x \le 3 \pi}\).
Teraz zastanówmy się jaka może być najmniejsza wartość wyrażenia \(\displaystyle{ y+2x}\), czyli bierzemy krańce przedziałów i mamy \(\displaystyle{ -\pi-2 \pi=-3 \pi}\), analogicznie robisz dla największej wartości, stąd \(\displaystyle{ -3 \pi \le y+2x \le 3 \pi}\).