\(\displaystyle{ \ctg ^{2} \alpha -1>0}\).
Jest jeszcze przedział \(\displaystyle{ \alpha \in \left( 0, \frac{ \pi }{2} \right)}\).
Moja odpowiedź to \(\displaystyle{ \alpha \in \left( \frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{2} \right)}\)... czy komuś wychodzi inaczej?
Nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Nierówność trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 4 maja 2012, o 20:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ \left( 0, \frac{\pi}{4} \right)}\). Chyba liczyłaś dla tangensa.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2012, o 20:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 50 razy
Nierówność trygonometryczna
ok, już wiem... ja durna rysowałam parabole zamiast patrzeć na wykres ctg... muszę chyba sobie jakąś przerwę zrobić...