Męcze się nad tym już sporo czasu, ale za nic nie chcę wyjść...
Udowodnij tożsamość:
\(\displaystyle{ \left( 1-\sin ^{2}x \right) \left( 1+\ctg ^{2}x \right) =\ctg ^{3}x}\)
Zaczynam tak:
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \left( 1+\frac{\cos ^{2}x}{\sin ^{2}x} \right)}\)
A dalej jakkolwiekbym nie robił za nic nie chcę wyjść, próbuje dojść do \(\displaystyle{ \cos ^{3}x}\), ale wtedy z \(\displaystyle{ \sin}\) mi nie pasuje...
Proszę o wskazówki.
Udowodnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 20 paź 2011, o 22:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 38 razy
Udowodnij tożsamość
Ostatnio zmieniony 4 maja 2012, o 02:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Udowodnij tożsamość
I nie wyjdzie, bo to nie jest tożsamość.
Tożsamością jest
\(\displaystyle{ \left( 1-\sin ^{2}x \right) \left( 1+\ctg ^{2}x \right) =\ctg ^{2}x}\).
JK
Tożsamością jest
\(\displaystyle{ \left( 1-\sin ^{2}x \right) \left( 1+\ctg ^{2}x \right) =\ctg ^{2}x}\).
JK