wyrazenie jest równe...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

wyrazenie jest równe...

Post autor: lightinside »

\(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot \cos^2\alpha +\sin^3\alpha}\)

a)\(\displaystyle{ \cos\alpha}\)

b)\(\displaystyle{ 1}\)

c)\(\displaystyle{ \sin\alpha}\)

d)\(\displaystyle{ \tg\alpha}\)

mój pomysł...

\(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot 1\cdot \sin\alpha}\)

dobrze i co dalej?

kąt jest ostry
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

wyrazenie jest równe...

Post autor: leapi »

a przed nawias umiemy wyciągać?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

wyrazenie jest równe...

Post autor: Chromosom »

leapi, tak.

lightinside, wyłącz \(\displaystyle{ \sin\alpha}\) przed nawias
miodzio1988

wyrazenie jest równe...

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Skąd ten pomysł niby? Od razu jedynka tryg
Awatar użytkownika
lightinside
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 796
Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań/Łódź
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 29 razy

wyrazenie jest równe...

Post autor: lightinside »

\(\displaystyle{ \sin\alpha\left( \cos^2 \alpha+\sin^2\alpha\right)}\)

Nawet kładki robić umiemy do chromosoma pomijajac co na tej kładce

\(\displaystyle{ \sin\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 20:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ;)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

wyrazenie jest równe...

Post autor: Chromosom »

lightinside, wynik jest poprawny
ODPOWIEDZ