kąt alpha jest kątem ostrym takim że \(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac1 2}\)
zatem...
ile będzie sin i cos
\(\displaystyle{ \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}=\frac 1 2}\)
wyznacz sin i cos
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
wyznacz sin i cos
tablice gdzieś sie pałetają;)
myślałam o tym ale...(jedynka)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac 12 \cos\alpha}\)
i nie wiem co dalej tu....
myślałam o tym ale...(jedynka)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac 12 \cos\alpha}\)
i nie wiem co dalej tu....
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
wyznacz sin i cos
Można też skorzystać z funkcji trygonometrycznych kąta ostrego w trójkącie prostokątnym.
Rysujemy trójkąt, oznaczamy boki tak by zgadzała się wartość tangensa (w ogólnym przypadku przyprostokątne powinny być powyżej oznaczone jako \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ 2x}\)) i trzeci bok liczymy z tw. Pitagorasa. Pozostaje podać wartość \(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos}\).
Rysujemy trójkąt, oznaczamy boki tak by zgadzała się wartość tangensa (w ogólnym przypadku przyprostokątne powinny być powyżej oznaczone jako \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ 2x}\)) i trzeci bok liczymy z tw. Pitagorasa. Pozostaje podać wartość \(\displaystyle{ \sin}\) i \(\displaystyle{ \cos}\).
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 17:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.