Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
altair91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 lut 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdów
Podziękował: 2 razy

Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym

Post autor: altair91 »

Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym, to \(\displaystyle{ \tg \alpha + \frac{1}{\tg\alpha} = \frac{1}{\sin\alpha\cdot \cos\alpha}}\) .

Przepraszam, nie wiedziałem jak zrobić odstępy między nazwami funkcji a "alfą", ale chyba każdy wie o co chodzi (dla pewności: po lewej w mianowniku tangens alfa, po prawej iloczyn sinusa alfa i cosinusa alfa).
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 17:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym

Post autor: leapi »

co to jest \(\displaystyle{ \tg \alpha}\)??
altair91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 lut 2011, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdów
Podziękował: 2 razy

Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym

Post autor: altair91 »

Tangens kąta \(\displaystyle{ a}\) (alfa)?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Wykaż, że jeśli a jest kątem ostrym

Post autor: leapi »

wzór ... zależność z \(\displaystyle{ \sin}\) oraz z \(\displaystyle{ \cos}\)
ODPOWIEDZ