Oblicz: \(\displaystyle{ a=32\cos 20 \cdot\cos 40 \cdot \cos 80}\).
Próbowałam rozłożyć to na sumę, ale nie wyszło nic konkretnego.
\(\displaystyle{ 32\cos 20 \cdot (\cos 20 \cdot \cos 20- \sin 20 \cdot \sin 20) \cdot (\cos 40 \cdot \cos 40- \sin 40 \cdot \sin 40)=\\ =32\cos 20 \cdot[\cos 20 \cdot \cos 20-\sin 20 \cdot \sin 20] \cdot \\ \cdot[(\cos 20 \cdot \cos 20-\sin 20 \cdot \sin 20 \cdot \sin 20)(\cos 20 \cdot \cos 20- \sin 20 \cdot \sin 20) \cdot \\ \cdot(\sin 20 \cdot\cos 20+ \cos 20 \cdot \sin 20) \cdot (\sin 20 \cdot \cos 20+\cos 20 \cdot\sin 20)]}\)
Proszę o dokończenie tego przykładu i o wskazówki.
Pozdrawiam.
Oblicz liczbę
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz liczbę
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2012, o 23:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Oblicz liczbę
Pomnóż obustronnie przez \(\displaystyle{ \sin 20^\circ}\) i skorzystaj kilkakrotnie ze wzoru na sinus kąta podwojonego.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz liczbę
Czyli \(\displaystyle{ a \cdot \sin20=32\cos20 \cdot \cos40 \cdot \cos80 \cdot \sin20}\) ?
Dlaczego muszę pomnożyć przez \(\displaystyle{ \sin20}\) ?
Dlaczego muszę pomnożyć przez \(\displaystyle{ \sin20}\) ?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy