Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Alojzy Pompka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 21 lis 2011, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 19 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Alojzy Pompka »

Mam problem z zadaniem, proszę o pomoc:

Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \sin \left( x+\frac{\pi}{6} \right) =\frac{\sqrt{3}}{2} \cdot \sin x-\frac{1}{4}}\)

Dodam, że jest to zadanie z książki Matematyka. Testy i arkusze. Zakres rozszerzony Operonu, arkusz 3, zad.7, str. 78.

Rozumiem, że najpierw rysuję funkcję podstawową \(\displaystyle{ y=\sin x}\) przesuniętą o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\) w prawo, ale jak się potem do tego zabrać?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2012, o 18:13 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: »

Zacznij od zastosowania wzoru na sinus sumy kątów z lewej strony.

Q.
Alojzy Pompka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 21 lis 2011, o 15:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 19 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Alojzy Pompka »

Dziękuję za pomoc, ładnie mi wyszło. Dzięki też za wskazanie niedoróbek w LaTeX-ie, to mój pierwszy zapis, trochę bazowałem na tym, co pisałem w Wolfram Alpha, będę teraz o tym pamiętał.
ODPOWIEDZ