Tożsamości trygonometryczne...
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Tożsamości trygonometryczne...
\(\displaystyle{ \frac{1+\sin2 \alpha}{1+\tg \alpha} = \frac{\sin ^{2} \alpha -\cos^{2} \alpha }{\tg \alpha -1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1+2\sin \alpha \cos \alpha}{1+\tg \alpha}= \frac{\sin ^{2} \alpha- \cos ^{2} \alpha}{\tg \alpha -1}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{1+2\sin \alpha \cos \alpha}{1+\tg \alpha}= \frac{\sin ^{2} \alpha- \cos ^{2} \alpha}{\tg \alpha -1}}\)
Pozdrawiam.
Tożsamości trygonometryczne...
Oj dużo by tu można zrobić. Odsyłam do tożsamości trygonometrycznych na wiki bądź tutaj. Na pewno łatwo można zamienić \(\displaystyle{ \sin ^{2}x-\cos ^{2}x}\)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, o 15:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Tożsamości trygonometryczne...
Dziedziny obu stron są różne, a więc to nie będzie tożsamość. Jak podstawisz np. \(\displaystyle{ \alpha =45 ^{o}}\) , to wartość wyrażenia po lewej będzie równa \(\displaystyle{ 1}\), a po prawej będzie symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ \frac{0}{0}}\) , co nie jest równe \(\displaystyle{ 1}\).
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Tożsamości trygonometryczne...
piasek101, kierowałem się tym:
... gebraiczna
i z tego wynika, że to nie będzie tożsamość, bo dla \(\displaystyle{ \alpha =45 ^{o}}\) równanie nie jest spełnione...
... gebraiczna
i z tego wynika, że to nie będzie tożsamość, bo dla \(\displaystyle{ \alpha =45 ^{o}}\) równanie nie jest spełnione...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Tożsamości trygonometryczne...
A czy tangens razy cotangens jest równe 1 ?
Bo nie mają jednakowych dziedzin stron.
Wpisz w wyszukiwarkę ,,tożsamość trygonometryczna" sporo wyskoczy takich z różnymi dziedzinami.
Bo nie mają jednakowych dziedzin stron.
Wpisz w wyszukiwarkę ,,tożsamość trygonometryczna" sporo wyskoczy takich z różnymi dziedzinami.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Tożsamości trygonometryczne...
Rzeczywiście, racja. Przekonałeś mnie. Zatem artykuł w Wikipedii jest trochę niekompletny.