Sprawdź tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Sprawdź tożsamość
Witam. Mam problem z taką tożsamością :
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{3} \alpha - \sin ^{3} \alpha }{\cos \alpha -\sin \alpha } = 1+\sin \alpha \cos \alpha}\)
Próbowałem coś z jedynki trygonometrycznej wyliczać ale jakoś nic mi nie wychodzi też.
\(\displaystyle{ \frac{\cos ^{3} \alpha - \sin ^{3} \alpha }{\cos \alpha -\sin \alpha } = 1+\sin \alpha \cos \alpha}\)
Próbowałem coś z jedynki trygonometrycznej wyliczać ale jakoś nic mi nie wychodzi też.
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Sprawdź tożsamość
Nie chcę zakładać nowego tematu a problem mam z kolejną tożsamością :
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{4} \alpha - \cos ^{4} \alpha + \cos ^{2} \alpha }{1-\cos \alpha } = \cos \alpha +1}\)
Tutaj po zastosowaniu wzorów na różnicę 4 potęg nie wygląda nic na to by się mogło coś skrócić i też stoję z tym w miejscu.
Ok,jakoś to ruszyłem po rozbiciu tych 4 potęg na takie coś :
\(\displaystyle{ \frac{(\sin ^{2} \alpha ) ^{2} - (\cos ^{2} \alpha ) ^{2} + \cos ^{2} \alpha }{1-\cos \alpha }}\)
i teraz po zastosowaniu wzoru na różnice kwadratów otrzymałem taką postać :
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin ^{2} \alpha + 2\cos ^{2} \alpha }{1 -\cos \alpha }}\)
Po zamianie w liczniku \(\displaystyle{ 1}\) na jedynkę trygonometryczną i zdredukowaniu dostaję takie coś :
\(\displaystyle{ \frac{3\cos ^{2} \alpha }{1- \cos \alpha}}\)
No i teraz nie wiem co zrobić z tym
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{4} \alpha - \cos ^{4} \alpha + \cos ^{2} \alpha }{1-\cos \alpha } = \cos \alpha +1}\)
Tutaj po zastosowaniu wzorów na różnicę 4 potęg nie wygląda nic na to by się mogło coś skrócić i też stoję z tym w miejscu.
Ok,jakoś to ruszyłem po rozbiciu tych 4 potęg na takie coś :
\(\displaystyle{ \frac{(\sin ^{2} \alpha ) ^{2} - (\cos ^{2} \alpha ) ^{2} + \cos ^{2} \alpha }{1-\cos \alpha }}\)
i teraz po zastosowaniu wzoru na różnice kwadratów otrzymałem taką postać :
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin ^{2} \alpha + 2\cos ^{2} \alpha }{1 -\cos \alpha }}\)
Po zamianie w liczniku \(\displaystyle{ 1}\) na jedynkę trygonometryczną i zdredukowaniu dostaję takie coś :
\(\displaystyle{ \frac{3\cos ^{2} \alpha }{1- \cos \alpha}}\)
No i teraz nie wiem co zrobić z tym
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Sprawdź tożsamość
Hmm znalazłem błąd, więc teraz po poprawieniu tego dochodzę do takiego czegoś:
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha }{1-\cos \alpha }}\)
i nie wiem jak to ruszyć by wyszło \(\displaystyle{ 1 + \cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} \alpha }{1-\cos \alpha }}\)
i nie wiem jak to ruszyć by wyszło \(\displaystyle{ 1 + \cos\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Sprawdź tożsamość
Zapomniałem napomknąć wcześniej,że też korzystałem właśnie zamieniając \(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha}\)
i gdy rozpiszę kwadrat cosinusa to wynik końcowy jest \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) a jedynki nie mam gdzies niestety
i gdy rozpiszę kwadrat cosinusa to wynik końcowy jest \(\displaystyle{ \cos\alpha}\) a jedynki nie mam gdzies niestety