Wykaż równość trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wykaż równość trygonometryczną
Witam. Mam problem z wyznaczeniem takiej równości :
\(\displaystyle{ \tg (45 ^\circ + \alpha ) - \tg (45^\circ- \alpha ) = 2\tg 2 \alpha}\)
W zeszycie mam zapisany początek taki :
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2 \alpha }{\cos (45^\circ- \alpha )(\cos (45^\circ+ \alpha )}}\) i nie mogę dojść skąd się wzięło na górze \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\) Mógłby mi ktoś to wyjaśnić ? Pozdrawiam
P.S Użyłem "*" bo nie znalazłem symbolu stopnia.
Symbol stopnia to ^circ.
JK
\(\displaystyle{ \tg (45 ^\circ + \alpha ) - \tg (45^\circ- \alpha ) = 2\tg 2 \alpha}\)
W zeszycie mam zapisany początek taki :
\(\displaystyle{ \frac{\sin 2 \alpha }{\cos (45^\circ- \alpha )(\cos (45^\circ+ \alpha )}}\) i nie mogę dojść skąd się wzięło na górze \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\) Mógłby mi ktoś to wyjaśnić ? Pozdrawiam
P.S Użyłem "*" bo nie znalazłem symbolu stopnia.
Symbol stopnia to ^circ.
JK
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wykaż równość trygonometryczną
Nadal mam problem z tym bo doszedłem do postaci :
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha +1}{1-\tg \alpha } - \frac{\tg \alpha -1}{1+\tg \alpha }}\)
A po sprowadzeniu do wspólnego otrzymuję takie coś :
\(\displaystyle{ \frac{2\tg ^{2} \alpha +2 }{(1-\tg \alpha )(1+\tg \alpha )}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha +1}{1-\tg \alpha } - \frac{\tg \alpha -1}{1+\tg \alpha }}\)
A po sprowadzeniu do wspólnego otrzymuję takie coś :
\(\displaystyle{ \frac{2\tg ^{2} \alpha +2 }{(1-\tg \alpha )(1+\tg \alpha )}}\)
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, o 11:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wykaż równość trygonometryczną
Jakimś sposobem nie dochodzę ciągle do tego wyniku
Mam taką postać :
\(\displaystyle{ \frac{4\tg \alpha}{(1-\tg \alpha)(1+\tg \alpha)}}\)
Mam taką postać :
\(\displaystyle{ \frac{4\tg \alpha}{(1-\tg \alpha)(1+\tg \alpha)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż równość trygonometryczną
W mianowniku wymnożyć - i jest co trzeba.
Korzystałeś ze wzoru na tangensa sumy - tu też możesz, bo \(\displaystyle{ 2\alpha=(\alpha+\alpha)}\)
Korzystałeś ze wzoru na tangensa sumy - tu też możesz, bo \(\displaystyle{ 2\alpha=(\alpha+\alpha)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wykaż równość trygonometryczną
Coś topornie bardzo mi idzie ten przykład bo nie rozumiem nadal.. Wymnażam mianownik i i mam :
\(\displaystyle{ \frac{4\tg \alpha}{1-\tg ^{2} \alpha}}\)
i gdzie tutaj wychodzi z tego \(\displaystyle{ \sin2 \alpha}\) ?
\(\displaystyle{ \frac{4\tg \alpha}{1-\tg ^{2} \alpha}}\)
i gdzie tutaj wychodzi z tego \(\displaystyle{ \sin2 \alpha}\) ?
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykaż równość trygonometryczną
Miałeś wykazać, że to .............(patrz pierwszy post). I właśnie to masz.Peres pisze:Coś topornie bardzo mi idzie ten przykład bo nie rozumiem nadal.. Wymnażam mianownik i i mam :
\(\displaystyle{ \frac{4\tg \alpha}{1-\tg ^{2} \alpha}}\)
i gdzie tutaj wychodzi z tego \(\displaystyle{ \sin2 \alpha}\) ?
Zatem nie wiem po co Ci jakiś sinus.
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: --
- Podziękował: 62 razy
Wykaż równość trygonometryczną
Ok,rozumiem po prostu myślałem że cały czas jakoś naprowadzacie mnie na ten sinus Dziękuję za pomoc