Tangens z 4 PI / 18

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
simivar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Tangens z 4 PI / 18

Post autor: simivar »

Witam!
Mam takie zadanie:
\(\displaystyle{ tg \frac{ 3\pi }{18} * tg \frac{4\pi}{18} * tg \frac{5\pi}{18} * tg \frac{6\pi}{18} =
tg \frac{\pi }{6} * tg \frac{4\pi}{18} * tg \frac{5\pi}{18} * tg \frac{\pi}{3} =
\frac{ \sqrt{3}}{3} * tg \frac{4\pi}{18} * tg \frac{5\pi}{18} * \sqrt{3}=
1 * tg \frac{4\pi}{18} * tg \frac{5\pi}{18}}\)


i za nic w świecie nie wiem jak to dalej zrobić... :C
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, o 21:35 przez simivar, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Tangens z 4 PI / 18

Post autor: piasek101 »

Wiem, że było coś z tangensami - ale napisz dokładnie to co było.
simivar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 28 mar 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Tangens z 4 PI / 18

Post autor: simivar »

Poprawiłem. Przepraszam za błąd :p.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Tangens z 4 PI / 18

Post autor: piasek101 »

Tangens \(\displaystyle{ 40^0}\) to cotangens \(\displaystyle{ 50^0}\).
ODPOWIEDZ