wyrażenie jest równe
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
wyrażenie jest równe
Wyrażenie \(\displaystyle{ \frac{2\sin \alpha -\cos \alpha }{4\cos \alpha }}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym jest równe:
\(\displaystyle{ a) \frac{1}{2} \sin \alpha \\b) \frac{1}{2} \tg \alpha -\cos \alpha \\c) \frac{1}{2} tg \alpha -1\\d) \frac{2\tg \alpha -1}{4}}\)
Jak samemu liczę to dochodzę do :
\(\displaystyle{ \frac{(1-\cos 2\alpha )-\cos \alpha }{4\cos \alpha} = \frac{1-\cos \alpha\cos \alpha-\sin \alpha \sin \alpha -\cos \alpha }{4\cos \alpha } = \frac{1-\cos ^{2} \alpha -\sin ^{2} \alpha -\cos \alpha }{4\cos \alpha }= \frac{\cos ^{2} \alpha+\cos ^{2} \alpha-\cos \alpha }{4\cos \alpha } = \frac{\cos \alpha (2\cos ^{2} \alpha -1 )}{4\cos \alpha}= \frac{2\cos ^{2} \alpha -1}{4 }}\)
gdzie robię błąd i jakie jest prawidłowe rozwiązanie . Z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ a) \frac{1}{2} \sin \alpha \\b) \frac{1}{2} \tg \alpha -\cos \alpha \\c) \frac{1}{2} tg \alpha -1\\d) \frac{2\tg \alpha -1}{4}}\)
Jak samemu liczę to dochodzę do :
\(\displaystyle{ \frac{(1-\cos 2\alpha )-\cos \alpha }{4\cos \alpha} = \frac{1-\cos \alpha\cos \alpha-\sin \alpha \sin \alpha -\cos \alpha }{4\cos \alpha } = \frac{1-\cos ^{2} \alpha -\sin ^{2} \alpha -\cos \alpha }{4\cos \alpha }= \frac{\cos ^{2} \alpha+\cos ^{2} \alpha-\cos \alpha }{4\cos \alpha } = \frac{\cos \alpha (2\cos ^{2} \alpha -1 )}{4\cos \alpha}= \frac{2\cos ^{2} \alpha -1}{4 }}\)
gdzie robię błąd i jakie jest prawidłowe rozwiązanie . Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, o 20:53 przez gawli, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyrażenie jest równe
Z trójkąta prostokątnego
\(\displaystyle{ =\frac{2\cdot \frac{a}{c}-\frac{b}{c}}{4\cdot\frac{b}{c}}=...}\) przekształcić , otrzymać (d).
\(\displaystyle{ =\frac{2\cdot \frac{a}{c}-\frac{b}{c}}{4\cdot\frac{b}{c}}=...}\) przekształcić , otrzymać (d).
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 sie 2010, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
wyrażenie jest równe
A nie można po prostu tak ?
\(\displaystyle{ \frac{2sinx-cosx}{4cosx} = \frac{2sinx}{4cosx} - \frac{cosx}{4xosx} = \frac{1}{2} tgx- \frac{1}{4} = \frac{2tgx-1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2sinx-cosx}{4cosx} = \frac{2sinx}{4cosx} - \frac{cosx}{4xosx} = \frac{1}{2} tgx- \frac{1}{4} = \frac{2tgx-1}{4}}\)
- gawli
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 mar 2012, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
wyrażenie jest równe
przedstawisz mi swoje obliczenia , bo mi wychodzi
\(\displaystyle{ \frac{{ \frac{2a-b}{c} }}{{ \frac{4b}{c} }} = \frac{2a-b}{c} \frac{c}{4b}= \frac{2a-b}{4b}}\)
Jesteś w stanie znaleźć błąd w moich ?
#Pacek ,rzeczywiście łatwiej
\(\displaystyle{ \frac{{ \frac{2a-b}{c} }}{{ \frac{4b}{c} }} = \frac{2a-b}{c} \frac{c}{4b}= \frac{2a-b}{4b}}\)
Jesteś w stanie znaleźć błąd w moich ?
#Pacek ,rzeczywiście łatwiej