trygonometria zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
trygonometria zadania
Witam mam 3 zadania , może ktoś pomoże a może wszyscy śpią jak "normalni ludzie ", więc przejdźmy do zadań
1.Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kata \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc :
\(\displaystyle{ \tg = \frac{5}{3}}\) i \(\displaystyle{ 0 ^{0}< \alpha <90 ^{0}}\)
2.Wyznacz długość boków i miary kątów w trójkącie prostokątnym (\(\displaystyle{ ACB}\) jest trójkątem prostym) mając dane :
\(\displaystyle{ c = 4cm}\) , \(\displaystyle{ \beta = 35 _{0}}\)
3.Sprawdź następującą tożsamość
Wybaczcie zapomniałem o 3 zadaniu którego wgl nie czaję .
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{\ctg \alpha }{1+\ctg ^{2} \alpha }}\)
w pierwszym zadaniu wyszły mi wyniki takie :
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ 5\sqrt{34} }{34}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ 3\sqrt{34} }{34}}\)
mógłby ktoś porównać wyniki ? lub pokazać jakiś łatwy sposób na rozwiązanie tego ?
I 2 pytanie które mnie strasznie ciekawi , Jak w trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ ACB}\) może mieć kąt prosty ?
1.Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kata \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc :
\(\displaystyle{ \tg = \frac{5}{3}}\) i \(\displaystyle{ 0 ^{0}< \alpha <90 ^{0}}\)
2.Wyznacz długość boków i miary kątów w trójkącie prostokątnym (\(\displaystyle{ ACB}\) jest trójkątem prostym) mając dane :
\(\displaystyle{ c = 4cm}\) , \(\displaystyle{ \beta = 35 _{0}}\)
3.Sprawdź następującą tożsamość
Wybaczcie zapomniałem o 3 zadaniu którego wgl nie czaję .
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{\ctg \alpha }{1+\ctg ^{2} \alpha }}\)
w pierwszym zadaniu wyszły mi wyniki takie :
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ 5\sqrt{34} }{34}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{ 3\sqrt{34} }{34}}\)
mógłby ktoś porównać wyniki ? lub pokazać jakiś łatwy sposób na rozwiązanie tego ?
I 2 pytanie które mnie strasznie ciekawi , Jak w trójkącie prostokątnym \(\displaystyle{ ACB}\) może mieć kąt prosty ?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, o 07:41 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie stosuj słów w rodzaju "Pomocy", "Szybko" itp. w nazwie tematu. Temat ogólnie mówi, o czym jest/są zadania. Funkcje trygonometryczne zapisuj tak: sinus - \sin, cosinus - \cos , tangens - \tg itp. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Nie stosuj słów w rodzaju "Pomocy", "Szybko" itp. w nazwie tematu. Temat ogólnie mówi, o czym jest/są zadania. Funkcje trygonometryczne zapisuj tak: sinus - \sin, cosinus - \cos , tangens - \tg itp. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
trygonometria zadania
wyniki są poprawene, jak chcesz wiedzieć czy można łatwiej pokaż jak liczyłeś.
Co do drugiego. myślę, że zamiast "(\(\displaystyle{ ACB}\) jest trójkątem prostym)" powinno być"(\(\displaystyle{ ACB}\) jest kątem prostym)", bo teg twoje pytanie jest logicznego sensu bez sensu.
Co do drugiego. myślę, że zamiast "(\(\displaystyle{ ACB}\) jest trójkątem prostym)" powinno być"(\(\displaystyle{ ACB}\) jest kątem prostym)", bo teg twoje pytanie jest logicznego sensu bez sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
trygonometria zadania
leapi jest tak jak mówisz " jest kątem prostym , nie umiem tego naryzować aby mi tak to wyszło , nie umiesz rozwiązać 2 zadania ?
liczyłem tak :
\(\displaystyle{ x ^{2}=5 ^{2}x+3 ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}= 25 + 9x}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{34x}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5x}{ \sqrt{34x} } : \frac{ \sqrt{34x} }{ \sqrt{34x} }}\)
podobnie z \(\displaystyle{ \cos}\) .
liczyłem tak :
\(\displaystyle{ x ^{2}=5 ^{2}x+3 ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}= 25 + 9x}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{34x}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5x}{ \sqrt{34x} } : \frac{ \sqrt{34x} }{ \sqrt{34x} }}\)
podobnie z \(\displaystyle{ \cos}\) .
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trygonometria zadania
Po co Ci jeszcze ten \(\displaystyle{ x}\) w pierwszej linijce po prawej stronie?
Skoro \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{5}{3}}\) , to przyprostokątne mają długość \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 5}\) , a nie \(\displaystyle{ 3x}\) i \(\displaystyle{ 5x}\).
Poza tym, \(\displaystyle{ x = \sqrt{34x}}\) jest bez sensu, powinno być \(\displaystyle{ x = \sqrt{34}}\).
Co do drugiego:
Jest taka umowa dotycząca oznaczeń boków i kątów w trójkącie, wg której naprzeciw boku \(\displaystyle{ a}\) znajduje się kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), naprzeciw boku \(\displaystyle{ b}\) znajduje się kąt \(\displaystyle{ \beta}\), i podobnie dla \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ \gamma}\).
Aby wyliczyć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), należy zastosować twierdzenie sinusów.
Co do trzeciego, to (nie wiem czy najprościej) po prawej stronie przedstaw \(\displaystyle{ \ctg x}\) jako \(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x}}\) ,
\(\displaystyle{ 1}\) jako \(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} x}{\sin ^{2} x}}\)
i \(\displaystyle{ \ctg ^{2} x}\) jako \(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x}}\).
Potem upraszczasz powstały piętrowy ułamek.
Skoro \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{5}{3}}\) , to przyprostokątne mają długość \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 5}\) , a nie \(\displaystyle{ 3x}\) i \(\displaystyle{ 5x}\).
Poza tym, \(\displaystyle{ x = \sqrt{34x}}\) jest bez sensu, powinno być \(\displaystyle{ x = \sqrt{34}}\).
Co do drugiego:
Jest taka umowa dotycząca oznaczeń boków i kątów w trójkącie, wg której naprzeciw boku \(\displaystyle{ a}\) znajduje się kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), naprzeciw boku \(\displaystyle{ b}\) znajduje się kąt \(\displaystyle{ \beta}\), i podobnie dla \(\displaystyle{ c}\) i \(\displaystyle{ \gamma}\).
Aby wyliczyć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), należy zastosować twierdzenie sinusów.
Co do trzeciego, to (nie wiem czy najprościej) po prawej stronie przedstaw \(\displaystyle{ \ctg x}\) jako \(\displaystyle{ \frac{\cos x}{\sin x}}\) ,
\(\displaystyle{ 1}\) jako \(\displaystyle{ \frac{\sin ^{2} x}{\sin ^{2} x}}\)
i \(\displaystyle{ \ctg ^{2} x}\) jako \(\displaystyle{ \frac{\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x}}\).
Potem upraszczasz powstały piętrowy ułamek.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
trygonometria zadania
loitzl9006 już rozumiem o co chodziło z \(\displaystyle{ ACB}\) , ale dalej mi to nie ułatwiło zadania , bo to nie są kąty z tablic i nie zrobie tego. Nie mam pomysłu na rozwiązanie tego zadania . Proszę bardzo o pomoc .
\(\displaystyle{ \beta = 35 ^{0}}\) więc \(\displaystyle{ \alpha = 55 ^{0}}\) , a nie obliczę ani \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) bo mam tylko \(\displaystyle{ c}\) , a kąty nie są z tablic .
\(\displaystyle{ \beta = 35 ^{0}}\) więc \(\displaystyle{ \alpha = 55 ^{0}}\) , a nie obliczę ani \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\) bo mam tylko \(\displaystyle{ c}\) , a kąty nie są z tablic .
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, o 08:15 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie umieszczaj linków do konkurencyjnych stron.
Powód: Nie umieszczaj linków do konkurencyjnych stron.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trygonometria zadania
Zastosuj przybliżenia, np:
\(\displaystyle{ \sin 55 ^{0} \approx 0.8192 \\ \sin 35 ^{0} \approx 0.5736}\)
i z twierdzenia sinusów możesz to obliczyć:
albo z definicji funkcji trygonometrycznych (np. z sinusa lub cosinusa).
\(\displaystyle{ \sin 55 ^{0} \approx 0.8192 \\ \sin 35 ^{0} \approx 0.5736}\)
i z twierdzenia sinusów możesz to obliczyć:
albo z definicji funkcji trygonometrycznych (np. z sinusa lub cosinusa).
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 34 razy
trygonometria zadania
Dzieki loitzl ale dalej mi wychodza dziwne wyniki dalej nie umiem tego ogarnać moglby ktos zrobic sam to zadanie bo jak bd je miec na kartkowce to tego nie ogarne ;/
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trygonometria zadania
Zad2
\(\displaystyle{ \sin \beta = \frac{b}{c} \\ \mbox{wstawiamy} \ \red \beta = 35 ^{0} \ \ \black i \ \ \blue c= 4 \black \\ \sin \red 35 ^{0} \black = \frac{b}{\blue 4} \\ b=4 \cdot \sin 35 ^{0}}\)
Jeżeli chcesz mieć wynik w postaci ułamka dziesiętnego, stosujesz przybliżenie, a jak chcesz mieć dokładnie, to zostawiasz tak jak jest.
\(\displaystyle{ a}\) wyliczasz z cosinusa kąta \(\displaystyle{ \beta}\), lub z sinusa \(\displaystyle{ \alpha}\) - spróbuj sam - ta sama procedura co powyżej.
\(\displaystyle{ \sin \beta = \frac{b}{c} \\ \mbox{wstawiamy} \ \red \beta = 35 ^{0} \ \ \black i \ \ \blue c= 4 \black \\ \sin \red 35 ^{0} \black = \frac{b}{\blue 4} \\ b=4 \cdot \sin 35 ^{0}}\)
Jeżeli chcesz mieć wynik w postaci ułamka dziesiętnego, stosujesz przybliżenie, a jak chcesz mieć dokładnie, to zostawiasz tak jak jest.
\(\displaystyle{ a}\) wyliczasz z cosinusa kąta \(\displaystyle{ \beta}\), lub z sinusa \(\displaystyle{ \alpha}\) - spróbuj sam - ta sama procedura co powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
trygonometria zadania
ten akurat \(\displaystyle{ x}\) jest potrzebnyloitzl9006 pisze:Po co Ci jeszcze ten \(\displaystyle{ x}\) w pierwszej linijce po prawej stronie?
z tym się zgodzić nie można. Mogą mieć, nie muszą boki \(\displaystyle{ 10,6}\) są równie dobreloitzl9006 pisze:Skoro \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{5}{3}}\) , to przyprostokątne mają długość \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 5}\)
właśnie, że \(\displaystyle{ 3x, 5x}\) to rozumowanie ogólne-- 20 kwi 2012, o 12:27 --loitzl9006 pisze: , a nie \(\displaystyle{ 3x}\) i \(\displaystyle{ 5x}\).
ModyBazyl pisze: liczyłem tak :
\(\displaystyle{ x ^{2}=5 ^{2}x+3 ^{2} x}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}= 25 + 9x}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{34x}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{5x}{ \sqrt{34x} } : \frac{ \sqrt{34x} }{ \sqrt{34x} }}\)
podobnie z \(\displaystyle{ \cos}\) .
\(\displaystyle{ c ^{2}=\left( 5 x\right) ^2+\left( 3 x\right)^2}\)
\(\displaystyle{ c^2=25x^2+9x^2}\)
\(\displaystyle{ c=34x^2}\)
\(\displaystyle{ c=\sqrt{34}x}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{5x}{\sqrt{34}x}=\frac{5}{\sqrt{34}}=\frac{5\sqrt{34}}{34}}\)
Drugim sposobem można z układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \alpha =\frac{5}{3} \\ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } =\frac{5}{3} \Rightarrow \sin \alpha = \frac{5}{3}\cos \alpha \\ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1 \end{cases}}\)
podstawiasz do drugiego i liczysz \(\displaystyle{ \cos \alpha}\)