cos kąt
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
cos kąt
mam podany taki cos
\(\displaystyle{ \cos \alpha =- \frac{39}{80} \wedge \alpha \in\left( 0;180\right) \Rightarrow \alpha \in\left( 90;180\right)}\)
w zadaniu chodzi o to by podac czy kąt jest rowartokątny czy ostrokątny, to jest fragment zadania kłopotliwy, tak wogle chodzi o trójkąt czy jest rozwartokątny czy ostrokątny, i sądze że stąd to ograniczenie od 0 do 180 i tez ten przedział, ale nie wiem jak im wyszło taki kąt bo w tablicach takiego nie ma, czy można coś zauważyć po tym cosinusie odrazu?
Czy też nie bardzo i trzeba zamienienić na ułamek zwykły? i czy to dobry pomysł?
\(\displaystyle{ \cos \alpha =- \frac{39}{80} \wedge \alpha \in\left( 0;180\right) \Rightarrow \alpha \in\left( 90;180\right)}\)
w zadaniu chodzi o to by podac czy kąt jest rowartokątny czy ostrokątny, to jest fragment zadania kłopotliwy, tak wogle chodzi o trójkąt czy jest rozwartokątny czy ostrokątny, i sądze że stąd to ograniczenie od 0 do 180 i tez ten przedział, ale nie wiem jak im wyszło taki kąt bo w tablicach takiego nie ma, czy można coś zauważyć po tym cosinusie odrazu?
Czy też nie bardzo i trzeba zamienienić na ułamek zwykły? i czy to dobry pomysł?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
cos kąt
Inkwizytor, wypowiedź nic nie wnosi do tematu - w przypadku problemów ze zrozumieniem treści zadania, proszę zostawić sprawę bardziej zorientowanym osobom.
lightinside, zamień na ułamek dziesiętny i skorzystaj z tablic trygonometrycznych warto skorzystać ze wzoru redukcyjnego: \(\displaystyle{ \cos x=\sin\left(\frac\pi2-x\right)}\). Gdy cosinus jest ujemny, trójkąt jest rozwartokątny.
lightinside, zamień na ułamek dziesiętny i skorzystaj z tablic trygonometrycznych warto skorzystać ze wzoru redukcyjnego: \(\displaystyle{ \cos x=\sin\left(\frac\pi2-x\right)}\). Gdy cosinus jest ujemny, trójkąt jest rozwartokątny.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
cos kąt
lightinside, jeśli masz podane długości boków, wystarczy obliczyć sumę kwadratów długości przyprostokątnych i sprawdzić, czy jest większa, czy mniejsza, niż kwadrat długości przeciwprostokątnej czy tutaj podano tylko wartości funkcji trygonometrycznych?
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
cos kąt
Chromosom;) a no tak jak to napisałes stało sie to jasne, kochany pitagorasek<3 albo jak kto woli \(\displaystyle{ \heartsiut \red}\)
tylko że nie wiemy ktore boki sa gdzie jakby, jest to nam nieznane, ale sądze ze można to nijako zrekonstruować, na takije zasadzie, ze sa boki 10, 12,19 największy kąt będzie mówił czesć największemu bokowi... czytaj 19;) i wydaje mi sie że to będzie przeciw prostokątna, Cieżko mi sobie wyobrazić sytuacje w której, przeciw prostokątna sasiaduje z najmniejszym kątem lub nie najmniejszym... tak sie da?? wogle to możliwe?? prosze o odp zdaniową a nie tak lub nie bo odp może być nie jednoznaczna i może być kłopot z interpretacją.
a cyz to nie chodzi o ten śmieszny wykresik?? do piaska... że on jakby hm jesli przyjmiemy że 0 stopni jest na wykresie x dodatnim to kąt ktory leży na minusowych jest rozwarty o to chodzi?? wydaje mi sie że tak. Jaki to twój nowy pomysł??
tylko że nie wiemy ktore boki sa gdzie jakby, jest to nam nieznane, ale sądze ze można to nijako zrekonstruować, na takije zasadzie, ze sa boki 10, 12,19 największy kąt będzie mówił czesć największemu bokowi... czytaj 19;) i wydaje mi sie że to będzie przeciw prostokątna, Cieżko mi sobie wyobrazić sytuacje w której, przeciw prostokątna sasiaduje z najmniejszym kątem lub nie najmniejszym... tak sie da?? wogle to możliwe?? prosze o odp zdaniową a nie tak lub nie bo odp może być nie jednoznaczna i może być kłopot z interpretacją.
a cyz to nie chodzi o ten śmieszny wykresik?? do piaska... że on jakby hm jesli przyjmiemy że 0 stopni jest na wykresie x dodatnim to kąt ktory leży na minusowych jest rozwarty o to chodzi?? wydaje mi sie że tak. Jaki to twój nowy pomysł??
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
cos kąt
lightinside pisze:Chromosom;) a no tak jak to napisałes stało sie to jasne, kochany pitagorasek<3 albo jak kto woli \(\displaystyle{ \heartsiut \red}\)
Ukryta treść:
Zamieść pełną treść zadania, wtedy będziemy mogli spojrzeć na problem bardziej kompleksowo.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
cos kąt
Hm, prosze;)
Inkwizytor też sie ucieszy przy okazji;)
Rozsztrzygnij czy trójkat o bokach długości: \(\displaystyle{ 10,12,19}\) jest ostrokątny prostokątny czy rozwartokątny
ja tak zrobiłam zauważam że aby znalexc roziwązanie musze znaleźc największy kat a on nijako wita sie , widzi sie z najdłuzszym bokiem, korzystam z tw Carnota, bo nie mam żadnych miar kątów a chce je miec. wyjdzie wtedy kąt, zauwazam że jest rozwartokątny bo cos jest ujemny
a inne możliwosci??:)
to z pitim mi sie bardziej podoba mówiac szczerze:*
\(\displaystyle{ \heartsuit}\)
Inkwizytor też sie ucieszy przy okazji;)
Rozsztrzygnij czy trójkat o bokach długości: \(\displaystyle{ 10,12,19}\) jest ostrokątny prostokątny czy rozwartokątny
ja tak zrobiłam zauważam że aby znalexc roziwązanie musze znaleźc największy kat a on nijako wita sie , widzi sie z najdłuzszym bokiem, korzystam z tw Carnota, bo nie mam żadnych miar kątów a chce je miec. wyjdzie wtedy kąt, zauwazam że jest rozwartokątny bo cos jest ujemny
a inne możliwosci??:)
to z pitim mi sie bardziej podoba mówiac szczerze:*
\(\displaystyle{ \heartsuit}\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, o 09:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
cos kąt
Z domniemanego tw Pitagorasa masz :
\(\displaystyle{ 10^2+12^2=19^2}\)
\(\displaystyle{ 244=361}\) (i ,,przeciwprostokątna" okazała się za długa)
W trójkącie naprzeciw najdłuższego boku leży największy kąt.
\(\displaystyle{ 10^2+12^2=19^2}\)
\(\displaystyle{ 244=361}\) (i ,,przeciwprostokątna" okazała się za długa)
W trójkącie naprzeciw najdłuższego boku leży największy kąt.