Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} \tg x\sin x=1-\sin ^{2}x}\) w przedziale \(\displaystyle{ (0,2 \pi )}\)
Równanie trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Polski
- Podziękował: 6 razy
Równanie trygonometryczne.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, o 23:17 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \tan x\sin x=\frac{\sin^2x}{\cos x}=\frac{1-\cos^2x}{\cos x}}\)
i podstawiamy \(\displaystyle{ t=\cos x\in[-1,1]}\)
i podstawiamy \(\displaystyle{ t=\cos x\in[-1,1]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 28 paź 2007, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Polski
- Podziękował: 6 razy
Równanie trygonometryczne.
Dzięki, ale jesteś pewny, że tak wyjdzie mi poprawny wynik? Mógłbyś rozwinąć nieco zapis, bo nie do końca mi się zgadza.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Równanie trygonometryczne.
Wychodzi równanie
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot\frac{1-t^2}{t}=t^2\\
1-t^2=6t^3\\
6t^3+t^2-1=0}\)
Jedym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc można podzielić przez \(\displaystyle{ t-\frac{1}{2}}\) i dostaniem równanie kwadratowe.
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot\frac{1-t^2}{t}=t^2\\
1-t^2=6t^3\\
6t^3+t^2-1=0}\)
Jedym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc można podzielić przez \(\displaystyle{ t-\frac{1}{2}}\) i dostaniem równanie kwadratowe.