tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
malyxxl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 27 mar 2008, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

tożsamość trygonometryczna

Post autor: malyxxl »

mogę liczyć na pomoc? bo tak troszkę nie idzie...
\(\displaystyle{ cos \frac{ \pi }{5}cos \frac{3 \pi }{5}=- \frac{1 }{4}}\)
Dochodzę do:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{2}sin \frac{2 \pi }{5}cos \frac{3 \pi }{5} }{sin \frac{ \pi }{5} }}\)
I dalej nic...
tatteredspire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 74 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: tatteredspire »

\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{5}\cos \frac{3 \pi }{5}=\cos \frac{\pi}{5} \cdot \left(4\cos^3 \frac{\pi}{5}-3\cos \frac{\pi}{5}\right)}\) Na forum była wyprowadzona wartość \(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{5}}\), podstaw i sprawdź czy się zgadza.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

177675.htm
159045.htm
ODPOWIEDZ