Zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
- gaito
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 18:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
Mam problem z takimi przykładami z zadania:
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ a)\ f(x)= \frac{1}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ b)\ f(x)=\left|\tg ^{2}-1 \right|}\)
\(\displaystyle{ c)\ f(x)= \frac{-5}{\cos x}}\)
mógłby mi ktoś pomóc? wiem jak sie wyznacza zbiór funkcji- znam schemat ale tutaj ciągle otrzymuję wyniki inne niż w odpowiedziach;/
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
\(\displaystyle{ a)\ f(x)= \frac{1}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ b)\ f(x)=\left|\tg ^{2}-1 \right|}\)
\(\displaystyle{ c)\ f(x)= \frac{-5}{\cos x}}\)
mógłby mi ktoś pomóc? wiem jak sie wyznacza zbiór funkcji- znam schemat ale tutaj ciągle otrzymuję wyniki inne niż w odpowiedziach;/
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- gaito
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 18:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
dla a \(\displaystyle{ \left\langle -1,1 \right\rangle}\)
dla b \(\displaystyle{ \left\langle 1,+ \infty \right\rangle}\)
dla c nie mam pojęcia jak zrobić żeby \(\displaystyle{ -5}\) było w mianowniku- podzielić przez funkcje czy jak?
dla b \(\displaystyle{ \left\langle 1,+ \infty \right\rangle}\)
dla c nie mam pojęcia jak zrobić żeby \(\displaystyle{ -5}\) było w mianowniku- podzielić przez funkcje czy jak?
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, o 11:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
No rzeczywiscie ciekawe te wyniki masz.
\(\displaystyle{ \sin x \in \left( 0;1\right]}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( 0; \frac{\pi}{2}\right]}\)
Wiec na przykład, dla pewnego \(\displaystyle{ x_0}\)mamy \(\displaystyle{ \sin x_0= \frac{1}{197}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ f(x_0)=\frac{1}{\sin x_0}=197>1}\)
Teraz mam nadzieje, że popatrzysz i poprawisz.
\(\displaystyle{ \sin x \in \left( 0;1\right]}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( 0; \frac{\pi}{2}\right]}\)
Wiec na przykład, dla pewnego \(\displaystyle{ x_0}\)mamy \(\displaystyle{ \sin x_0= \frac{1}{197}}\)
Wtedy \(\displaystyle{ f(x_0)=\frac{1}{\sin x_0}=197>1}\)
Teraz mam nadzieje, że popatrzysz i poprawisz.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
Ciekawe też, jak w a) chcesz otrzymać wartość \(\displaystyle{ 0}\)...
Matematyka to nie schemat. Jeżeli wydaje Ci się, że znajomość załatwia sprawę, to jesteś w błędzie.
JK
Matematyka to nie schemat. Jeżeli wydaje Ci się, że znajomość załatwia sprawę, to jesteś w błędzie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
To może ja spróbuje pomóc \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sin x}}\) weź sobie podstaw za sinusa \(\displaystyle{ t}\) gdzie \(\displaystyle{ t \in \left\langle -1;1 \right\rangle}\) narysuj hiperbole \(\displaystyle{ \frac{1}{t}}\) i oczytaj zbiór wartości w danym przedziale
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
- gaito
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 26 lis 2011, o 18:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Zbiór wartości funkcji trygonometrycznych
dziękuję za pomoc:) już zrobiłam i wydaje mi się że dobrze