Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BP
- Podziękował: 3 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
Witam. Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu kilku zadań.
1. Sprawdź czy podana równość jest tożsamością. Podaj miejsce zerowe.
\(\displaystyle{ \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} +\frac{1}{\tg \alpha} \right) =\sin \alpha}\)
2. Narysuj wykres funkcji i określ jej zbiór wartości.
a). \(\displaystyle{ y=|2\sin \alpha -1|}\)
b). \(\displaystyle{ y=\sin \alpha +\ctg \alpha}\)
3. Rozwiąż.
a). \(\displaystyle{ 2\sin x=-1,\ \ x \in \left( 0,2 \pi \right)}\)
1. Sprawdź czy podana równość jest tożsamością. Podaj miejsce zerowe.
\(\displaystyle{ \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} +\frac{1}{\tg \alpha} \right) =\sin \alpha}\)
2. Narysuj wykres funkcji i określ jej zbiór wartości.
a). \(\displaystyle{ y=|2\sin \alpha -1|}\)
b). \(\displaystyle{ y=\sin \alpha +\ctg \alpha}\)
3. Rozwiąż.
a). \(\displaystyle{ 2\sin x=-1,\ \ x \in \left( 0,2 \pi \right)}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 23:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
1.
\(\displaystyle{ L= \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} + \frac{1}{\tg \alpha} \right) = \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} + \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} \right) = \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1+\cos \alpha}{\sin \alpha} \right) = \frac{ \left( 1-\cos \alpha \right) \left( 1+\cos \alpha \right) }{\sin\alpha}=...}\)
miejsce zerowe? czego?
\(\displaystyle{ L= \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} + \frac{1}{\tg \alpha} \right) = \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} + \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} \right) = \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1+\cos \alpha}{\sin \alpha} \right) = \frac{ \left( 1-\cos \alpha \right) \left( 1+\cos \alpha \right) }{\sin\alpha}=...}\)
miejsce zerowe? czego?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BP
- Podziękował: 3 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
Coś musiało mi się pomylić, ponieważ to polecenie pisałem z pamięci. Nie wiem dlaczego ale nie widzę całego rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BP
- Podziękował: 3 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
\(\displaystyle{ L= \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} + \frac{1}{\tg \alpha} \right) = \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1}{\sin \alpha} + \frac{\cos \alpha}{\sin \alpha} \right) = \left( 1-\cos \alpha \right) \cdot \left( \frac{1+\cos \alpha}{\sin \alpha} \right) = \frac{ \left( 1-\cos \alpha \right) \left( 1+\cos \alpha \right) }{\sin \alpha}=\frac{1-\cos ^{2} \alpha}{\sin \alpha}= \frac{\sin ^{2} \alpha}{\sin \alpha}=\sin \alpha=P}\)
Dobrze robię?
Nie łapię 3 zad. Ja jestem noga w trygonometrii oglądam się już za dodatkowymi lekcjami, ale muszę teraz coś też robić - lekcje.
Dobrze robię?
Nie łapię 3 zad. Ja jestem noga w trygonometrii oglądam się już za dodatkowymi lekcjami, ale muszę teraz coś też robić - lekcje.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 23:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BP
- Podziękował: 3 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
A jak będzie z dalszymi zadaniami? Ogólnie mam ich 6 do zrobienia, z trzema dam rade.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BP
- Podziękował: 3 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
\(\displaystyle{ 2\sin x=-1,\ \ x \in \left( 0,2 \pi\right)}\)
\(\displaystyle{ \sin x= -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\left\{ \frac{7}{6} \pi, \frac{11}{6} \pi\right\}}\)
O tak?
EDIT: Zgubiłem minusa, poprawione.
\(\displaystyle{ \sin x= -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=\left\{ \frac{7}{6} \pi, \frac{11}{6} \pi\right\}}\)
O tak?
EDIT: Zgubiłem minusa, poprawione.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 23:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Pamiętaj, że LaTeX nie widzi spacji. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Pamiętaj, że LaTeX nie widzi spacji. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
2.
a)
rysujesz kolejno:
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=2\sin \alpha}\) - czyli rozciągasz wykres dwukrotnie w pionie
\(\displaystyle{ y=2\sin \alpha -1}\) - przesuwasz wykres o jedną jednostkę do dołu
\(\displaystyle{ y=|2\sin \alpha -1|}\) - to co jest pod osią \(\displaystyle{ OX}\) odbijasz nad oś \(\displaystyle{ OX}\)
a)
rysujesz kolejno:
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=2\sin \alpha}\) - czyli rozciągasz wykres dwukrotnie w pionie
\(\displaystyle{ y=2\sin \alpha -1}\) - przesuwasz wykres o jedną jednostkę do dołu
\(\displaystyle{ y=|2\sin \alpha -1|}\) - to co jest pod osią \(\displaystyle{ OX}\) odbijasz nad oś \(\displaystyle{ OX}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 23:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BP
- Podziękował: 3 razy
Kilka zadań. Tożsamości, równania, miejsce zerowe.
W zad 2 punkt b wkradł się błąd powinno być:
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha \cdot \ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha \cdot \ctg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 23:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.