wyznacz zbiór wartości funkcji
wyznacz zbiór wartości funkcji
wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=3-4\sin (x)-4\cos ^2(x)}\)?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 22:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 12:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 5 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ \sin}\) ma wartości od \(\displaystyle{ -1}\) do \(\displaystyle{ 1}\) (z jedynki trygonometrycznej zamień \(\displaystyle{ \cos}\) na \(\displaystyle{ \sin}\)), no i z tego prostego faktu wynika zbiór wartości
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
wyznacz zbiór wartości funkcji
zamień \(\displaystyle{ \cos^2 x=1-\sin^2}\)
otrzymasz funkcję kwadratową względem sinusa.
podstawiasz \(\displaystyle{ \sin x=t}\) gdzie \(\displaystyle{ t\in\left\langle -1,1 \right\rangle}\)
szukasz zbioru wartości tej funkcji
otrzymasz funkcję kwadratową względem sinusa.
podstawiasz \(\displaystyle{ \sin x=t}\) gdzie \(\displaystyle{ t\in\left\langle -1,1 \right\rangle}\)
szukasz zbioru wartości tej funkcji
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.