Zbiór wartości funkcji a przekształcenie...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Zbiór wartości funkcji a przekształcenie...

Post autor: infeq »

Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\cos 2x+4\sin ^{2}x }}\), gdzie \(\displaystyle{ x \in \mathbb R}\)

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2\sin ^2x+1}}\)

\(\displaystyle{ 1 \le 2\sin ^2x+1 \le 3}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le \frac{1}{2\sin ^2x+1} \le 1}\)

Wszystko jest okej, tylko nie rozumiem tego przekształcenia. Mianowicie, co się stanie ze zbiorem wartości jak mam \(\displaystyle{ 2\sin ^2x+1}\) a chce z tego zrobić \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2\sin ^2x+1}}\)
makoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 3 sie 2010, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Zbiór wartości funkcji a przekształcenie...

Post autor: makoo »

Z czym dokładnie masz problem?
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Zbiór wartości funkcji a przekształcenie...

Post autor: infeq »

Tak jak pisałem... Co się stanie ze zbiorem wartości jak mam \(\displaystyle{ 2\sin ^2x+1}\) a chce z tego zrobić \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2\sin ^2x+1}}\)?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Zbiór wartości funkcji a przekształcenie...

Post autor: macik1423 »

Jak chcesz dostać \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{2\sin ^{2}x+1}}\) to musisz odwrócić \(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x+1}\) lub inaczej podnieść do potęgi \(\displaystyle{ -1}\). Podobnie robisz z tymi ograniczeniami. \(\displaystyle{ 3^{-1}= \frac{1}{3}}\), \(\displaystyle{ 1^{-1}=1}\) i odpowiednio zapisujesz nierówność bo \(\displaystyle{ \frac{1}{3}<1}\)
ODPOWIEDZ