udowodnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: fnt »

Udowodnij, ze jeżeli \(\displaystyle{ \cos \alpha \neq \sin 7 \alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos 4 \alpha \neq \sin 4 \alpha}\) to:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha + \cos 7 \alpha }{\cos \alpha - \sin 7 \alpha } = \frac{\sin 4 \alpha + \cos 4 \alpha }{\cos 4 \alpha - \sin 4 \alpha}}\)
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: Tmkk »

skorzystaj ze wzorów na sumę/różnicę sinusów.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: fnt »

próbowałem, ale nie za bardzo wychodziło - jak mam to rozbić?
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: Tmkk »

To pokaż, jak robisz, bo mi ładnie wychodzi.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: fnt »

\(\displaystyle{ L= \frac{\sin \alpha + \cos6 \alpha \cos \alpha - \sin 6 \alpha \sin \alpha }{\cos \alpha -\sin 6 \alpha \cos \alpha - \cos 6 \alpha \sin \alpha } = ...}\)

dalej już się zapętlam

nie wiem jak tę 7 rozpisać... \(\displaystyle{ 7=6+1=4+3=10-3}\)???
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: Tmkk »

To jest wzór na sinus sumy. A ja mówiłem o wzorze na sumę sinusów.
fnt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fotel
Podziękował: 36 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: fnt »

aha, ale nie widzę tutaj zadnej sumy sinusów, jest tylko suma cosinusa i sinusa.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

udowodnij tożsamość

Post autor: Tmkk »

\(\displaystyle{ \cos x = \sin \left( \frac{\pi}{2} - x \right)}\)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 18:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
ODPOWIEDZ