\(\displaystyle{ \frac{ \sin^{2} 37^{\circ} + \cos^{2} 127^{\circ}+2 \cdot \sin 37^{\circ} \cdot \cos 487^{\circ} }{\tg 405^{\circ} + \ctg 225^{\circ} }}\)
O co chodzi z tymi kwadratami? Jak rozwiązywałem to zredukowały mi sie obydwa wyrażenia z nimi, ale i tak nie wyszło, więc chyba coś źle robie.
Oblicz (wzory redukcyjne)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
Oblicz (wzory redukcyjne)
No wiem, ale jak to sie ma ze stopniami. Chciałbym wiedzieć konkretnie jak tą góre zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz (wzory redukcyjne)
To sinus jest do kwadratu, a nie stopnie.
Patrz - skoro sinus 60 stopni to \(\displaystyle{ \frac{\sqrt 3}{2}}\) zatem jego kwadrat (tego sinusa)
liczysz tak \(\displaystyle{ \left(\frac{\sqrt 3}{2}\right)^2=...}\)
Patrz - skoro sinus 60 stopni to \(\displaystyle{ \frac{\sqrt 3}{2}}\) zatem jego kwadrat (tego sinusa)
liczysz tak \(\displaystyle{ \left(\frac{\sqrt 3}{2}\right)^2=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
Oblicz (wzory redukcyjne)
No dobra. Góra:
\(\displaystyle{ \cos ^{2} 127^{\circ} = - \sin ^{2} 37^{\circ}}\) (Z tego co mi wyszło)
czyli \(\displaystyle{ \sin ^{2} 37^{\circ} - \sin ^{2} 37^{\circ} = 0}\) ?
\(\displaystyle{ \cos ^{2} 127^{\circ} = - \sin ^{2} 37^{\circ}}\) (Z tego co mi wyszło)
czyli \(\displaystyle{ \sin ^{2} 37^{\circ} - \sin ^{2} 37^{\circ} = 0}\) ?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2012, o 18:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
Oblicz (wzory redukcyjne)
Aa, no tak... Dzięki. Czyli w liczniku wyjdzie \(\displaystyle{ 4 \sin^{2} 37^{\circ}}\)