Witam.
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \cos x + \sin x - \sqrt{2} = 0}\)
Jakieś pomysły? Myślałem, żeby \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) zamienić na \(\displaystyle{ \frac{\sin \left( \frac{\pi}{3} \right) }{\cos \left( \frac{\pi}{3} \right) }}\), ale co dalej ?
Zadowalałaby mnie taka forma tego równania: \(\displaystyle{ 2 \cdot \cos \left( \frac{\pi}{6} - x \right) - \sqrt{2} = 0}\) tylko, że nie widzę tego przejścia.
Równość trygonometryczna- podpowiedź.
-
- Użytkownik
- Posty: 102
- Rejestracja: 30 maja 2011, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 29 razy
Równość trygonometryczna- podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, o 20:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równość trygonometryczna- podpowiedź.
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \cos x + \sin x - \sqrt{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot \cos x + \sin x - \sqrt{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos{ \frac{\pi}{6} } \cos x + \sin x - \sqrt{2} = 0}\)
i teraz:
\(\displaystyle{ \cos \left( { \frac{\pi}{6} -x} \right) =\cos{ \frac{\pi}{6} }\cos x +\sin{ \frac{\pi}{6} }\sin x \Rightarrow \cos{ \frac{\pi}{6} } \cdot \cos x=\cos \left( { \frac{\pi}{6} -x} \right) -\sin{ \frac{\pi}{6} }\sin x}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot \cos x + \sin x - \sqrt{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ 2 \cos{ \frac{\pi}{6} } \cos x + \sin x - \sqrt{2} = 0}\)
i teraz:
\(\displaystyle{ \cos \left( { \frac{\pi}{6} -x} \right) =\cos{ \frac{\pi}{6} }\cos x +\sin{ \frac{\pi}{6} }\sin x \Rightarrow \cos{ \frac{\pi}{6} } \cdot \cos x=\cos \left( { \frac{\pi}{6} -x} \right) -\sin{ \frac{\pi}{6} }\sin x}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, o 22:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.