wykres funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Przemass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 20 lut 2007, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Przemass »

Mam problem z zadaniem: Naszkicuj wykres funkcji określony wzorem y+ sin ( x - Π/4) + 1, gdy xε < -Π ; 2 Π >. Odczytaj z wykresu:
a) zbiór wartości funkcji
b) największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale < Π ; 2 Π >
c) argument x z przedziału < 0 ; 2 Π >, dla którego wartość funkcji jest równa 2.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Lady Tilly »

c) \(\displaystyle{ 2=sin(x-\frac{\pi}{4})+1}\) dla \(\displaystyle{ x=\frac{3}{4}\pi}\)
ODPOWIEDZ