Witam, mam narysować wykres i rozwiązać równanie ale nie mam pojęcia jak to zrobić.
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=\cos x - \sin x \sqrt{3}}\)
a)Naszkicuj wykres tej funkcji
b)rozwiąż równanie \(\displaystyle{ f(x)=1}\)
Nie mam pomysłu jak to przekształcić. Proszę o jakieś rady.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, o 19:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ f(x)= \cos x - \sin x \sqrt{3} = 2 \left ( \frac{1}{2} \cos x - \sin x \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} \right ) = 2 \left ( \sin \frac{ \pi }{6} \cdot \cos x - \sin x \cdot \cos \frac{ \pi }{6} \right ) = 2 \cdot \sin \left ( \frac{ \pi }{6} - x \right )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
pewnie głupie pytanie ale niestety muszę je zadać. Co się stało z cos? Jak go usunąłeś?
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin (x \pm y) = \sin x \cdot \cos y \pm \cos x \cdot \sin y \,}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Rozwiąż równanie
w odp jest \(\displaystyle{ f(x)= 2\cos (x + \frac{ \pi }{3})}\)
-- 10 kwi 2012, o 16:19 --
ok już wiem ;D
-- 10 kwi 2012, o 16:19 --
ok już wiem ;D
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, o 19:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.