Działania z wykresami funkcji
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Działania z wykresami funkcji
Witam
Dla wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) dla \(\displaystyle{ X \in \left\langle - \frac{ \pi }{2} ;2 \pi \right)}\)
Mam rozwiązać następujące równanie:
\(\displaystyle{ f(x)=1}\)
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, proszę o pomoc i rozwiązanie tego przykładu w paru prostych krokach, abym mógł analogicznie wykonać pozostałe
Dla wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x}\) dla \(\displaystyle{ X \in \left\langle - \frac{ \pi }{2} ;2 \pi \right)}\)
Mam rozwiązać następujące równanie:
\(\displaystyle{ f(x)=1}\)
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, proszę o pomoc i rozwiązanie tego przykładu w paru prostych krokach, abym mógł analogicznie wykonać pozostałe
Działania z wykresami funkcji
Czyli \(\displaystyle{ \sin x-1=0}\) w przedziale \(\displaystyle{ X \in \left\langle - \frac{ \pi }{2} ;2 \pi \right)}\)
Jeszcze coś podpowiedzieć? Jeszcze prościej jest po prostu szukaniu wartości funkcji sinus, która w Twoim przedziale osiąga wartość równą 1.
Jeszcze coś podpowiedzieć? Jeszcze prościej jest po prostu szukaniu wartości funkcji sinus, która w Twoim przedziale osiąga wartość równą 1.
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Działania z wykresami funkcji
Ale mam tu rozwiązać równianie. Czyli o to w rozwiązaniu chodzi, żebym znalazł wszystkie X tej funkcji ?
Jeśli tak, to czy poniższa odpowiedź jest prawidłowa ?:
\(\displaystyle{ f(x)=1}\)
\(\displaystyle{ X \in \left\{ \frac{ \pi }{2} \right\}}\)
Jeśli tak, to czy poniższa odpowiedź jest prawidłowa ?:
\(\displaystyle{ f(x)=1}\)
\(\displaystyle{ X \in \left\{ \frac{ \pi }{2} \right\}}\)
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Działania z wykresami funkcji
Jeżeli chodzi o rozwiązywanie nierówności takiej jak ta (też do tego wykresu):
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \le f(x) \le \frac{1}{2}}\)
Czyli dla:
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \le f(x) \le \frac{1}{2}}\)
To patrząc na wykres można odczytać, że:
\(\displaystyle{ X \in \left\langle - \frac{ \pi }{6} ; \frac{ \pi }{6} \right\rangle \cup \left\langle \frac{5}{6} \pi ; \frac{7}{6} \pi \right\rangle \cup \left\langle \frac{11}{6} \pi ; 2 \pi \right)}\)
Czy wszystko dobrze zrobiłem ?
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \le f(x) \le \frac{1}{2}}\)
Czyli dla:
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} \le f(x) \le \frac{1}{2}}\)
To patrząc na wykres można odczytać, że:
\(\displaystyle{ X \in \left\langle - \frac{ \pi }{6} ; \frac{ \pi }{6} \right\rangle \cup \left\langle \frac{5}{6} \pi ; \frac{7}{6} \pi \right\rangle \cup \left\langle \frac{11}{6} \pi ; 2 \pi \right)}\)
Czy wszystko dobrze zrobiłem ?
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2012, o 22:12 przez Rantaurel, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Działania z wykresami funkcji
Mam rozwiązać następujące równanie:
\(\displaystyle{ \cos2x=1}\)
To mój sposób rozwiązywania:
\(\displaystyle{ 2x=2k \pi / :2}\)
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
Odp.: \(\displaystyle{ x=k \pi ,k \in C}\)
Czy wszystko robię dobrze ?
\(\displaystyle{ \cos2x=1}\)
To mój sposób rozwiązywania:
\(\displaystyle{ 2x=2k \pi / :2}\)
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
Odp.: \(\displaystyle{ x=k \pi ,k \in C}\)
Czy wszystko robię dobrze ?
- Rantaurel
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 29 lut 2012, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Różna
- Podziękował: 27 razy
Działania z wykresami funkcji
To jednak wyszło bardziej skomplikowane:
\(\displaystyle{ \cos4x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 4x= \frac{ \pi }{6}}\) (odczytując z wykresu, tam gdzie \(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) x jest rowny \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\))
\(\displaystyle{ 4x= \frac{ \pi }{6} + 2k \pi \vee 4x= \frac{11 \pi }{6} +2k \pi / :4}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{24}+ \frac{1}{2}k \pi \vee x= \frac{11 \pi }{24}+ \frac{1}{2}k \pi}\)
\(\displaystyle{ k \in C}\)
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie ? I dlaczego "lub" a nie "i" ? (wykonuję to analogicznie do innych przykładów)
\(\displaystyle{ \cos4x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 4x= \frac{ \pi }{6}}\) (odczytując z wykresu, tam gdzie \(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) x jest rowny \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\))
\(\displaystyle{ 4x= \frac{ \pi }{6} + 2k \pi \vee 4x= \frac{11 \pi }{6} +2k \pi / :4}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{24}+ \frac{1}{2}k \pi \vee x= \frac{11 \pi }{24}+ \frac{1}{2}k \pi}\)
\(\displaystyle{ k \in C}\)
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie ? I dlaczego "lub" a nie "i" ? (wykonuję to analogicznie do innych przykładów)