Witam,
na wstępie chciałem się przywitać, regulamin przeczytany i zaakceptowany, mam nadzieję, że nic źle w pierwszym poście nie zrobię
Oto zadanie, z którym mam problem:
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \beta - \cos \alpha \cdot \sin \beta}\) , jeśli \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{3}{4} , \ctg \beta = 1}\) i \(\displaystyle{ \alpha , \beta \in \left( \pi , \frac{3}{2} \pi \right)}\) .
Mimo usilnych prób nie udało mi się tego rozwiązać. Metoda jest pewnie bardzo prosta, ale czasem na najprostsze rozwiązania jest wpaść najtrudniej...
Z góry dzięki za pomoc. Wesołych świąt!
Trygonometria - obliczanie wartości wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 kwie 2012, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 7 razy
Trygonometria - obliczanie wartości wyrażenia
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2012, o 16:13 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Trygonometria - obliczanie wartości wyrażenia
\(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{3}{4} \Rightarrow \sin\alpha = \frac{3}{4}\cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1 \Rightarrow \cos^2\alpha\left(\frac{9}{16}+1\right)=1 \Rightarrow \cos^2\alpha=\frac{16}{25}}\)
Wiesz, gdzie leżą kąty, więc dalej powinno być wszystko prosto. Dane wyrażenie sprowadzamy do funkcji cosinusów dwóch kątów, których wartości możemy wyliczyć.
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1 \Rightarrow \cos^2\alpha\left(\frac{9}{16}+1\right)=1 \Rightarrow \cos^2\alpha=\frac{16}{25}}\)
Wiesz, gdzie leżą kąty, więc dalej powinno być wszystko prosto. Dane wyrażenie sprowadzamy do funkcji cosinusów dwóch kątów, których wartości możemy wyliczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Trygonometria - obliczanie wartości wyrażenia
z tangensa wyliczasz sinusa i cosinusa
\(\displaystyle{ \tan \alpha =\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{3}{4}}\)
z tego \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{3}{4} \cos \alpha}\)
i podstawiasz do jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\)
uzyskując równie \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4}\cos \alpha \right)^2 +\cos^2 \alpha =1}\)
uwzględniając znaki w odpowiedniej ćwiartki.
\(\displaystyle{ \tan \alpha =\frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= \frac{3}{4}}\)
z tego \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{3}{4} \cos \alpha}\)
i podstawiasz do jedynki trygonometrycznej \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha =1}\)
uzyskując równie \(\displaystyle{ \left( \frac{3}{4}\cos \alpha \right)^2 +\cos^2 \alpha =1}\)
uwzględniając znaki w odpowiedniej ćwiartki.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 kwie 2012, o 15:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 7 razy
Trygonometria - obliczanie wartości wyrażenia
Wszystko o czym napisałeś przyjąłem do wiadomości i wykonałem - pełna logika. Ale czy może liżej wytłumaczyć powyższy cytat?JakimPL pisze:Dane wyrażenie sprowadzamy do funkcji cosinusów dwóch kątów, których wartości możemy wyliczyć.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Trygonometria - obliczanie wartości wyrażenia
Do obliczenia mamy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \beta - \cos \alpha \cdot \sin \beta}\)
Z danych wiemy, że (to, co zostało wyprowadzone z tangensa):
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{3}{4}\cos\alpha}\)
Analogicznie dla drugiego kąta:
\(\displaystyle{ \sin\beta =\cos\beta}\)
Uzyskujemy wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}\cos\alpha \cdot \cos \beta - \cos \alpha \cdot \cos\beta=-\frac{1}{4}\cos\alpha \cdot \cos \beta}\)
Wartości kątów są dla Ciebie wyznaczalne.
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \beta - \cos \alpha \cdot \sin \beta}\)
Z danych wiemy, że (to, co zostało wyprowadzone z tangensa):
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{3}{4}\cos\alpha}\)
Analogicznie dla drugiego kąta:
\(\displaystyle{ \sin\beta =\cos\beta}\)
Uzyskujemy wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{3}{4}\cos\alpha \cdot \cos \beta - \cos \alpha \cdot \cos\beta=-\frac{1}{4}\cos\alpha \cdot \cos \beta}\)
Wartości kątów są dla Ciebie wyznaczalne.