Funkcje trygonometryczne kąta prostego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
vuvuzela100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 6 kwie 2012, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chocim
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje trygonometryczne kąta prostego

Post autor: vuvuzela100 »

Witam

Problem nie leży w wyznaczeniu wartości funkcji trygonometrycznych kąta prostego bo to wiem, ale w wyznaczeniu zależności między danymi bokami trójkąta, jeśli na ostrzał weźmiemy kąt prosty. Konkretnie mam taki trójkąt.
AU
AU
sFEBp.jpg (11.46 KiB) Przejrzano 67 razy
Przy \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) wszystko jest wiadome, np.
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ P_{1X} }{ P_{1} }}\)

\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ P_{1Y} }{ P_{1} }}\)

\(\displaystyle{ cos \beta = \frac{ P_{1Y} }{ P_{1} }}\)

\(\displaystyle{ sin \beta = \frac{ P_{1X} }{ P_{1} }}\)

itd. itd.

Ale w moim zadaniu \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) nie ma. Jest tylko kąt prosty i na jego podstawie muszę podać \(\displaystyle{ P _{1X}}\) i \(\displaystyle{ P _{1Y}}\). W tym momencie właśnie się gubię, bo np. \(\displaystyle{ sin}\) to stosunek długości przyprostokątnej naprzeciwko danego kąta i przeciwprostokątnej, a w kącie prostym naprzeciwko kąta prostego mamy przeciwprostokątną, przy samym kącie z kolei mamy dwie przyprostokątne i cała regułka traci sens. Można w ogóle wyznaczyć to czego szukam posiadając tylko kąt prosty, czy może bez kątów ostrych się nie obejdzie?

Dzięki z góry za pomoc.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Funkcje trygonometryczne kąta prostego

Post autor: Igor V »

Podaj całe zadanie.Po za tym są to funkcje trygonometryczne kąta ostergo a nie prostego,więc żadnej funkcji trygonometrycznej dla kąta prostego z takiego trójkąt nie policzysz.Aby to zrobić musiałbyś policzyć z funkcji trygonometrycznych dla kąta dowolnego.
vuvuzela100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 6 kwie 2012, o 13:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: chocim
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcje trygonometryczne kąta prostego

Post autor: vuvuzela100 »

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ