Podstawy... , ale prosiłbym o wskazówki bo te 2 przykłady nie chcą mi wyjść.
1. \(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \alpha \cdot \tg^{2} \alpha = \frac{\tg \alpha }{\cos \alpha }}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{2}{ \cos^{2} \alpha } - 1 = 1 + 2 \tg^{2} \alpha}\)
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
ad. 1
podstawienie: \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
a potem sprowadzenie do wspólnego mianownika
ad. 2
sprowadzenie do wspólnego mianownika i skorzystanie z jedynki trygonometrycznej
podstawienie: \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
a potem sprowadzenie do wspólnego mianownika
ad. 2
sprowadzenie do wspólnego mianownika i skorzystanie z jedynki trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Nic mi to nie dało. Musze coś źle robić.
ad.1
Otrzymuje:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha cos^{3} \alpha }{ \cos^{2} \alpha } + \frac{ \sin^{3} \alpha }{ \cos^{2} \alpha }}\)
ad.1
Otrzymuje:
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha cos^{3} \alpha }{ \cos^{2} \alpha } + \frac{ \sin^{3} \alpha }{ \cos^{2} \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \sin \alpha \cdot \tg^{2} \alpha = \sin \alpha \left ( 1 + \frac{\sin^2 \alpha}{\cos^2 \alpha} \right ) = \sin \alpha \cdot \frac{1}{\cos^2 \alpha} = \ . \ . \ .}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 15 razy
Sprawdź czy podane równości są tożsamościami trygonomet.
Jeju faktycznie. Dzięki wielkie. Z 2 sobie poradziłem.