Wyznacz rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
Prosze o sprawdzenie:
Wyznacz wszystkie rozwiazania równania \(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x-7\cos x-5=0}\)
Odp \(\displaystyle{ x \in ( \frac{ \pi }{3}, -\frac{ \pi }{3}, \frac{5}{3} \pi)}\)
Czy to wszytskie rozwiązania równania?
Wyznacz wszystkie rozwiazania równania \(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x-7\cos x-5=0}\)
Odp \(\displaystyle{ x \in ( \frac{ \pi }{3}, -\frac{ \pi }{3}, \frac{5}{3} \pi)}\)
Czy to wszytskie rozwiązania równania?
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 18:01 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 692
- Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 107 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
zauważ, że funkcje trygonometryczne są okresowe. Więc będzie tutaj nieskończenie wiele rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
A przepraszam nie podałam przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi\right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 18:17 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj \langle \rangle zamiast < > .
Powód: Stosuj \langle \rangle zamiast < > .
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
Podstaw sobie to \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3}}\) i zobacz, czy zachodzi równość...
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
Zrobiłam to w ten sposób:
\(\displaystyle{ -2\cos ^{2}x-7\cos x-3=0 \\ \\
\cos x=t \ \ \ \ \ t \in \left\langle -1,1\right\rangle \\ \\
-2t ^{2}-7t-3=0 \\
t= \frac{1}{2} \\
\cos x= \frac{1}{2} \\
x= \frac{ \pi }{3}+2k \pi \vee x=- \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
Czyli odpowiedzią bedzie tylko \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ -2\cos ^{2}x-7\cos x-3=0 \\ \\
\cos x=t \ \ \ \ \ t \in \left\langle -1,1\right\rangle \\ \\
-2t ^{2}-7t-3=0 \\
t= \frac{1}{2} \\
\cos x= \frac{1}{2} \\
x= \frac{ \pi }{3}+2k \pi \vee x=- \frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
Czyli odpowiedzią bedzie tylko \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 18:27 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
Prawdopodobnie coś źle masz w równaniu kwadratowym. Jak masz równanie
\(\displaystyle{ -2t ^{2}-7t-3=0}\)
to pomnóż sobie obustronnie razy \(\displaystyle{ (-1)}\) - wtedy przy liczeniu delty nie będziesz mieć "dodatkowych" minusów i będzie mniejsze ryzyko pomyłki.
\(\displaystyle{ -2t ^{2}-7t-3=0}\)
to pomnóż sobie obustronnie razy \(\displaystyle{ (-1)}\) - wtedy przy liczeniu delty nie będziesz mieć "dodatkowych" minusów i będzie mniejsze ryzyko pomyłki.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
to i tak \(\displaystyle{ \Delta=25}\) i pierwiastek z delty wchodzi \(\displaystyle{ 5}\) . Więc wszytsko sie powinno zgadzac
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 18:37 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
No tak, rzeczywiście. Policz teraz \(\displaystyle{ t _{1}, \ t _{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ t _{1}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t _{2}= -3}\) , które nie należy
\(\displaystyle{ t _{2}= -3}\) , które nie należy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ -3}\) - ok
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) - czy na pewno?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) - czy na pewno?
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
tak bo to wynika z założenia jak wyżej napisałam, że \(\displaystyle{ \cos x=t \ \ \ \ \ t \in \left\langle -1,1\right\rangle \\ \\}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
To zobacz:
Mamy równanie \(\displaystyle{ -2t ^{2} - 7t-3=0}\)
mnożymy obustronnie razy \(\displaystyle{ (-1)}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2} + 7t+3=0 \\ \Delta = 25 \Rightarrow \sqrt{\Delta} = 5 \\ \\ t _{1} = \frac{-7-5}{4} = -3 \\ \red t _{2} = \frac{-7+5}{4} = \frac{-2}{4} = - \frac{1}{2}}\)
***
bez mnożenia razy \(\displaystyle{ (-1)}\)
\(\displaystyle{ -2t ^{2} - 7t-3=0 \\ \Delta = 49-4 \cdot (-2) \cdot (-3) = 25 \Rightarrow \sqrt{\Delta} = 5 \\ \\ t _{1} = \frac{-(-7)-5}{-4} = \frac{7-5}{-4} = \frac{2}{-4} = - \frac{1}{2} \\ t _{2} = \frac{-(-7)+5}{-4} = \frac{12}{-4} = -3}\)
Mamy równanie \(\displaystyle{ -2t ^{2} - 7t-3=0}\)
mnożymy obustronnie razy \(\displaystyle{ (-1)}\)
\(\displaystyle{ 2t ^{2} + 7t+3=0 \\ \Delta = 25 \Rightarrow \sqrt{\Delta} = 5 \\ \\ t _{1} = \frac{-7-5}{4} = -3 \\ \red t _{2} = \frac{-7+5}{4} = \frac{-2}{4} = - \frac{1}{2}}\)
***
bez mnożenia razy \(\displaystyle{ (-1)}\)
\(\displaystyle{ -2t ^{2} - 7t-3=0 \\ \Delta = 49-4 \cdot (-2) \cdot (-3) = 25 \Rightarrow \sqrt{\Delta} = 5 \\ \\ t _{1} = \frac{-(-7)-5}{-4} = \frac{7-5}{-4} = \frac{2}{-4} = - \frac{1}{2} \\ t _{2} = \frac{-(-7)+5}{-4} = \frac{12}{-4} = -3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Wyznacz rozwiązanie równania
Okeej, faktycznie tu był błąd.
Więc odpowiedz będzie zupełnie inna.
Dla \(\displaystyle{ \cos x=- \frac{1}{2}}\) ,
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} \pi +2k \pi \vee x=- \frac{2}{3} \pi +2k \pi}\)
Z tym, że \(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \pi}\) nie należy bo \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
Więc odpowiedzią będzie tylko \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\) bo co bym za \(\displaystyle{ k}\) nie podstawiła to nie mieści sie w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi\right\rangle}\)
Więc odpowiedz będzie zupełnie inna.
Dla \(\displaystyle{ \cos x=- \frac{1}{2}}\) ,
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} \pi +2k \pi \vee x=- \frac{2}{3} \pi +2k \pi}\)
Z tym, że \(\displaystyle{ -\frac{2}{3} \pi}\) nie należy bo \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
Więc odpowiedzią będzie tylko \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\) bo co bym za \(\displaystyle{ k}\) nie podstawiła to nie mieści sie w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi\right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2012, o 19:05 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Stosuj \langle \rangle zamiast <>.
Powód: Poprawa wiadomości. Stosuj \langle \rangle zamiast <>.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy