kolejna nierownosc =]

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

kolejna nierownosc =]

Post autor: Kocurka »

\(\displaystyle{ (sinx-1) (cosx+\frac{1}{2}) (tgx-\sqrt{3}) qslant 0}\)



nie wiem za bardzo jak to zrobic, gdyby nie ten pierwsiatek to mozna by bylo narysowac i odczytac z wykresu, ale tak... ?
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

kolejna nierownosc =]

Post autor: Galactico »

Sprawa nie wygląda na trudną. Musisz to sobie rozpisać w ten sposób - jeśli wiesz, że całość ma być większa lub równa zeru, to teraz dla przykładu:

\(\displaystyle{ (sinx-1) qslant 0 \\
(cosx- \frac{1}{2}) qslant 0 \\
(tgx- \sqrt{3} ) qslant 0 \\

\\

(sinx-1) qslant 0 \\
(cosx- \frac{1}{2}) qslant 0 \\
(tgx- \sqrt{3} ) qslant 0 \\

\\

... itd.}\)


Dalej już sobie poradzisz - musisz wypisać wszystkie możliwości i rozwiązać. Powodzenia!
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

kolejna nierownosc =]

Post autor: Kocurka »

hmm dzieki =] ale tak sie zastanawiam czy to jedyny sposob, bo troche tych przypadkow chyba bedzie =]
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

kolejna nierownosc =]

Post autor: Galactico »

No nie wiem, nic mi innego w danej chwili nie przychodzi, ale jeśli jest to dobry sposób, to czemu nie
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

kolejna nierownosc =]

Post autor: soku11 »

Mozesz jeszcze sprobowac zbadac rozwiazanie w przedziale \(\displaystyle{ }\)
I pozniej do wyniku pododawac odpowiednie wartosci typu \(\displaystyle{ 2k\pi\:k\in C}\).
Czyli najpierw badasz miesca zerowa dla sinusa, cosinusa i tg.

Sprobuj tak i daj znac czy wyszlo...POZDRO
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

kolejna nierownosc =]

Post autor: Galactico »

A gdyby pozamieniać te liczby na funkcje trygonometryczne? Dla przykładu:
\(\displaystyle{ 1=sin \frac{\pi}{2} \\
\frac{1}{2} = cos \frac{\pi}{3} \\
\sqrt{3} = tg \frac{\pi}{3}}\)


I potem to wstawić do nierówności? Dałoby to coś?
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

kolejna nierownosc =]

Post autor: Kocurka »

hej =] dzieki wszystkim za pomoc =] mam juz rozwiazanie, wiec tak: mozna narysowac te trzy wykresy i w przedziale sprawdzac ( liczac miejsca zerowe), czyli tak jak mowil soku i rzeczywiscie wychodzi =]
sposob taki, jaki zaproponowal Galactico (ten pierwszy, drugi szczerze mowiac nie mam pojecia) tez jest dobry, na poczatku myslalam ze jest zbyt duzo mozliwosci i za duzo obliczen, ale mozna zauwazyc ze (sinx-1) jest tylko: albo mniejszy od zera albo rowny zeru , a ze dziedzina wyklucza jedyne miejse w ktorym jest to rowne zeru, wiec wychodzi na to ze zawsze (sinx-1) bedzie mniejsze od zera, wiec juz kilka przypadkow odpada =]

musze przyznac ze mi pomogliscie =] ale stwierdzam ze nie wiem ile bym rozwiazyla tych zadan dalej mam problemy, wiec pewnie umieszcze kolejne...
ODPOWIEDZ