a) \(\displaystyle{ \frac{\ctg15-\tg15}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \sin15+\tg30 \cdot \cos15}\)
[Trygonometria] Oblicz bez użycia tablic
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 6 razy
[Trygonometria] Oblicz bez użycia tablic
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2012, o 15:56 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 6 razy
[Trygonometria] Oblicz bez użycia tablic
To są stopnie Od razu bardzo proszę powiedzieć na co muszę zwrócić uwagę i jak postępować w podobnych zadaniach Bo aktualnie nie wiem jak mam to ugryźć ;d
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
[Trygonometria] Oblicz bez użycia tablic
Policz \(\displaystyle{ \sin 15^o}\) ze wzoru na różnicę kątów \(\displaystyle{ \sin(45^o -30^o)}\). Inne funkcje wtedy wyliczysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 21 lut 2012, o 20:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 2 razy
[Trygonometria] Oblicz bez użycia tablic
Można również skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2} = \sqrt{ \frac{1-\cos \alpha }{2} }}\)tatteredspire pisze:Policz \(\displaystyle{ \sin 15^o}\) ze wzoru na różnicę kątów \(\displaystyle{ \sin(45^o -30^o)}\). Inne funkcje wtedy wyliczysz.