przejście trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

przejście trygonometryczne

Post autor: manduka »

\(\displaystyle{ \sin x+\cos x= \sin x+ \sin ( \frac{ \pi }{2}+x)= 2\sin( \frac{ \pi }{4}+x)\cos(- \frac{ \pi }{4} )= \sqrt{2}\sin( \frac{ \pi }{4}+x)}\)

nie rozumiem przejścia z drugiej równości do trzeciej, oraz z trzeciej do czwartej. Z jakich wzorów tutaj skorzystano ?
proszę o pomoc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

przejście trygonometryczne

Post autor: »

Druga równość to wzór na sumę sinusów, a trzecia to obliczenie wartości cosinusa w konkretnym punkcie.

Q.
ODPOWIEDZ