Witam, potrzebuję informacji
Mam za zadanie policzyc \(\displaystyle{ cos 1}\)
Zwracam uwagę na to że nie ma tam stopni, tylko liczba \(\displaystyle{ 1}\).
Moje pytanie jest , czy można i w jaki sposob, tą jedynkę przedstawic bez przyblizen w postaci radianów.
problemy ze stopniami
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
problemy ze stopniami
Zamiana na radiany polega na podzieleniu stopni przez \(\displaystyle{ 180}\) i wymnożeniu przez \(\displaystyle{ \pi}\), np.:
\(\displaystyle{ 180^\circ=\pi \textrm{ rad}}\)
Jeżeli obustronnie podzielimy przez \(\displaystyle{ \pi}\), otrzymamy:
\(\displaystyle{ 1 \textrm{ rad} = \frac{180}{\pi}^\circ}\)
Natomiast niewiele to pomaga przy liczeniu wartości \(\displaystyle{ \cos 1}\) czy \(\displaystyle{ \cos 1^\circ}\), wartości dokładnej nie otrzymamy niezależnie od tego, czy będziemy operować radianami czy stopniami.
\(\displaystyle{ 180^\circ=\pi \textrm{ rad}}\)
Jeżeli obustronnie podzielimy przez \(\displaystyle{ \pi}\), otrzymamy:
\(\displaystyle{ 1 \textrm{ rad} = \frac{180}{\pi}^\circ}\)
Natomiast niewiele to pomaga przy liczeniu wartości \(\displaystyle{ \cos 1}\) czy \(\displaystyle{ \cos 1^\circ}\), wartości dokładnej nie otrzymamy niezależnie od tego, czy będziemy operować radianami czy stopniami.