Dlaczego nie można pomnożyć...
-
- Użytkownik
- Posty: 513
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 6 razy
Dlaczego nie można pomnożyć...
Witam, dlaczego w równaniu \(\displaystyle{ \frac{1-\cos 8x}{1+\tg x}=0}\) nie można pozbyc się mianownika mnożąc to równanie przez \(\displaystyle{ 1+\tg x}\) skoro mam założeni, że to ma byc różne od \(\displaystyle{ 0}\)?
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2012, o 13:50 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Dlaczego nie można pomnożyć...
A po co się go pozbywać? Wtedy dziedzina (bo mianownik wymusza jej modyfikację) nie jest jawna, a w niczym to nie pomaga. Aby to rozwiązać piszesz po prostu:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=0 \Leftrightarrow a = 0 \wedge b\neq 0}\)
i rozwiązujesz.
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=0 \Leftrightarrow a = 0 \wedge b\neq 0}\)
i rozwiązujesz.